Υλικά
1 φλ. φακές χοντρές καφέ
2 φλ. ρύζι καρολίνα
½ φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
4 φλ.νερό
1 ξύλο κανέλα
1/2 κ.γ. κύμινο
2-3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο επάνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να μαλακώσει για 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το κύμινο και την κανέλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να βγάλουν τα μπαχαρικά τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ξύδι βαλσαμικό και τις φακές, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φλ. καυτό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές αλλά να μην λιώσουν. Αλατίζουμε 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο της φακής. Εν τω μεταξύ, πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 16 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις φακές. Ανακατεύουμε ελαφρά, αφαιρούμε την κανέλα, δοκιμάζουμε το αλάτι, και προσθέτουμε λίγο ακόμα ξύδι βαλσαμικό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε με το μαϊντανό.
Α.Τ.