Follow us

Μακαρονάδες “ορφανές”

Μακαρονάδες “ορφανές”

Χαρακτηρίζοντας ένα φαγητό ως "ορφανό", είναι ένας εκφραστικός τρόπος για να δηλώσουμε πως δεν έχει κρέας (τόσο μεγάλη είναι η σημασία που δίνουμε αταβιστικά στο κρέας ως μείζον τρόφιμο, που παρομοιάζουμε την απουσία του από ένα φαγητό που μπορεί να γίνει και με κρέας, σαν μια οικογένεια από την οποία απουσιάζουν οι γονείς…). Στο θέμα μας, όμως. Τα εδέσματα που προτείνουμε έχουν σαν βάση τα ζυμαρικά -κοντά ή μακριά, ολικής αλέσεως ή από ραφιναρισμένο αλεύρι- και τα λαχανικά.
Βασικό άρτυμα είναι το δεντρολίβανο, ένας βοτάνι δυνατό και κυριαρχικό, που δίνει την απαραίτητη ένταση και συνδυάζεται υπέροχα με τα κηπευτικά του καλοκαιριού. Σίγουρα, το τυρί σε αυτές τις ορφανές μακαρονάδες είναι κάτι περισσότερο από ταιριαστό και σε όλες τις συνταγές, προτείνω την παρμεζάνα ή το πεκορίνο, λόγω της umami γεύσης τους. Οι σάλτσες για τις ορφανές μακαρονάδες ετοιμάζονται γρήγορα και μάλιστα είναι καλύτερες αν περιορίσουμε το μαγείρεμα στον ελάχιστο απαραίτητο χρόνο. Η καυτερή πιπεριά σε όλες τις μορφές (μπούκοβο, ολόκληρη πιπεριά, τσίλι σε υγρή μορφή κ.λ.π.), το μαυροπίπερο, ταιριάζουν υπέροχα, όπως και το σκόρδο -που αν σιγομαγειρευτεί για κάποια ώρα, αποκτάει απαλή μυρωδιά και γλυκιά γεύση.

Updated: 01/04/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 18/05/18

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…