Ένα καλοφτιαγμένο, ζουμερό χάμπουργκερ είναι απόλαυση που πολύ εύκολα μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι, αφού όπως φαίνεται, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μπιφτεκάκι μέσα σε στρογγυλό αφράτο ψωμάκι και δυο τρία φύλλα σαλάτας, φέτες ντομάτας και κρεμμύδι ανάμεσα.
Είναι έτσι, όμως, τα πράγματα; Είναι το hamburger-burger (ξεκίνησε την καριέρα του από το λιμάνι του Αμβούργου- Hamburg- απ΄ όπου έφευγαν οι μετανάστες για την Αμερική εξ ου και το όνομα hamburger) ένα μπιφτεκάκι; Όχι ακριβώς.
Το μπιφτέκι και το χάμπουργκερ, πέρα από την προφανή τους ομοιότητα, καθώς είναι και τα δυό φτιαγμένα από κιμά, έχουν τις διαφορές τους: στο καλό μπιφτέκι, ο κιμάς είναι άπαχος και πέρα από μερικά στοιχειώδη αρωματικά βότανα, ρίγανη κυρίως και λίγο κρεμμύδι, περιέχει αρκετό βρεγμένο και στυμμένο ψωμί, που το κάνει αφράτο, καθώς και αβγό και λίγο ελαιόλαδο για να σφίξει το μείγμα.
Στο αυθεντικό, σκληροπυρηνικό χάμπουργκερ-μπέργκερ, ο κιμάς πρέπει να έχει αρκετό έως και πολύ λιπάκι για να είναι ζουμερό (όταν είναι ζεστό) και να είναι χοντροαλεσμένος και τα αρτύματά του είναι το κρεμμύδι, ίσως λίγο θυμάρι και αλατοπίπερο, ενώ δεν περιέχει ψωμί. Τέλος, ενώ στο μπιφτέκι ο κιμάς ζυμώνεται πολύ καλά, στο χάμπουργκερ ίσα που ανακατεύεται για μπορέσουμε να το πλάσουμε μετά (έτσι γίνεται πιο ζουμερό). Για την ακρίβεια, μια καλή ιδέα για να μην παραζυμωθεί ο κιμάς, είναι να ανακατέψουμε τα υλικά με το πιρούνι.
Στις συνταγές που δίνουμε παρακάτω, ακολουθούμε σε γενικές γραμμές την ορίτζιναλ εκδοχή για χάμπουργκερς, πλην όμως, προσθέτουμε και λίγες νοστιμιές παραπάνω, ενώ θα μπορούσαμε να “εξελληνίσουυμε” και παραπέρα τις συνταγές. Ας πούμε, θα μπορούσαμε να βάλουμε πελτέ ντομάτας αντί για κέτσαπ, να χρησιμοποιήσουμε ψωμί με προζύμι αντί για τα αφράτα ψωμάκια, να προτιμήσουμε διάσημα ελληνικά τυριά (γραβιέρα Κρήτης, κασέρι Σοχού, καπνιστό μετσοβόνε) αντί για γκούντα, έμενταλ ή τσένταρ, να βάλουμε στο παιχνίδι κιμά από μαύρο χοίρο ή βουβάλι, να μιξάρουμε πρόβειο κιμά (που θα δώσει το απαραίτητο λίπος) μαζί με τον μοσχαρίσιο κιμά, να προσθέσουμε καπνιστή πάπρικα Φλώρινας αντί για το πιπέρι στο ζύμωμα.
Και κάτι τελευταίο, για χάμπουγκερς χωρίς σπασίματα και ανώμαλη επιφάνεια που θα εμποδίσει το ψωμάκι να “καθίσει” σωστά: όταν το πλάσουμε, κάνουμε με το δάχτυλο ένα βαθούλωμα στο κέντρο του μπέργκερ. Θα ψηθεί ομοιόμορφα και θα μείνει σχετικά επίπεδο.
Updated: 13/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 10/09/18