Υλικά
500 γρ. φάβα
170 γρ. καρότα καθαρισμένα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
30 + 80 ml εξ.π. ελαιόλαδο
1700 ml νερό
2 φύλλα δάφνης
170 ml χυμός λεμονιού
370 γρ. κρεμμύδια καθαρισμένα χοντροκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για γαρνιτούρα (για μία μερίδα)
20 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο αλεύρι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
40 γρ. καπνιστή ρέγγα σε λάδι
25 γρ. αγγουράκι τουρσί
70 ml ελαιόλαδο
40 ml ξύδι
Eκτέλεση
Αφήνουμε τη φάβα να φουσκώσει σε καυτό νερό για μισή ώρα. Τη στραγγίζουμε καλά και την τσιγαρίζουμε στα 30 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και την ξαφρίζουμε καλά. Προσθέτουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, τη δάφνη και αλατοπίπερο και αφήνουμε τη φάβα να βράσει μέχρι να χυλώσει. Την αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε τη δάφνη και την περνάμε από το μπλέντερ, ρίχνοντας σιγά-σιγά και τα 80 ml ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε τα τηγανητά κρεμμύδια: τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν τραγανά και τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για να σερβίρουμε, ρίχνουμε την καπνιστή ρέγγα και το αγγουράκι τουρσί σε κομματάκια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι και τα τηγανητά κρεμμύδια.
*Η συνταγή είναι από το εστιατόριο "Παράγκα" στη Ρόδο.