Follow us

Εποχή για κάστανα!

Εποχή για κάστανα!

Ο καστανάς με τη φουφού του, πεζοδρόμιο γωνία... Εικόνα-κλισέ της εποχής, αγαπημένη, από τις λίγες που έχουν απομείνει να μας συνδέουν με τον "παλιό κόσμο". Με το χάρτινο χωνάκι να σου ζεσταίνει τα χέρια και την άπαιχτη μυρωδιά του ψημένου κάστανου, σκέφτεσαι ότι είναι το τρόφιμο-σύμβολο φθινοπώρου και χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι αλλά και γιορτινές στιγμές. Για τους λάτρεις τους -και είναι πολλοί- δεν υπάρχει ωραιότερο "κέρασμα" από ένα σωστό μαρόν γκλασέ στο χρυσόχαρτό του, ενώ το απόλυτο χειμωνιάτικο γλυκό ονομάζεται Μον Μπλαν (Λευκό Όρος) και είναι κρέμα κάστανου με σαντιγί, σκέτο ή σε εκδοχή τούρτας. Γλυκά ευρωπαϊκής προέλευσης, που εδώ και δεκαετίες έχουν υιοθετηθεί στην εγχώρια ζαχαροπλαστική, θεωρούνται κλασικά και ενδεικτικά της ποιότητας του ζαχαροπλαστείου....

Για τους νέους στην κουζίνα, θα πούμε ότι τα κάστανα βράζονται σε νερό με λίγο αλάτι για 30-45 λεπτά και κατόπιν καθαρίζονται ακόμα ζεστά. Για να τα ψήσουμε στα κάρβουνα, στο γκριλ ή σε τηγάνι-ψηστιέρα πρέπει οπωσδήποτε να τα χαράξουμε με κοφτερό μαχαίρι οριζόντια, από κάθε πλευρά ή σταυρωτά, στο κάτω μέρος. Τα περισσότερα γλυκά με κάστανο απαιτούν κρέμα ή πουρέ κάστανου. Αν αγοράσετε έτοιμη κρέμα ή πουρέ, θα προτιμήσετε μόνο τα άριστης ποιότητας, που βρίσκουμε σε ορισμένα ζαχαροπλαστεία, για να έχετε σωστή γεύση κάστανου. Διαφορετικά, είναι καλύτερα -και οικονομικότερα- να τα φτιάξετε στο σπίτι πολύ εύκολα, φτάνει να διαθέτετε την ώρα για το καθάρισμα.

Τα κάστανα συντροφεύουν και φαγητά, πλουτίζοντας το πιάτο με τη γήινη, γλυκιά γεύση τους. Για να συνοδέψετε κρέατα ή πουλερικά, θα τα μαγειρέψετε με λάχανο, πατάτες, καρότα ή λαχανάκια Βρυξελλών, ή σε μορφή πουρέ, αφού τα έχετε σιγοβράσει καθαρισμένα σε ζωμό κότας και τα έχετε πολτοποιήσει με λίγο βούτυρο. Ψητά μπαίνουν στη γέμιση γιορτινών πουλερικών - σε αυτήν την περίπτωση προτιμήστε να τα αγοράσετε από τον καστανά, δεν θα πετύχετε νοστιμότερα...
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε μερικές συνταγές για γλυκά, αλλά και συνοδευτικά φαγητών με κάστανα.

Updated: 04/12/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 29/10/13

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.