Follow us

Θεϊκά Cheesecakes

Θεϊκά Cheesecakes

Παραδοσιακό μας γλυκό δεν θα το λέγαμε, αλλά το άκρως αγγλοσαξωνικό στη συνείδησή μας τσίζκεϊκ (ουσιαστικά, γλυκό με τυρί), έλκει την καταγωγή του -και αυτό- από την αρχαία Ελλάδα! Δεν χωράει αμφιβολία, καθώς και ο ρωμαίος Κάτων, γύρω στο 200 π.Χ., στο διάσημο βιβλίο του De agri coltura, με την ονομασία placenta (από το ελληνικό πλακούντας), περιγράφει γλύκισμα με τυρί, πολύ κοντά στο σύγχρονο.

Είναι αλήθεια, πως η εφεύρεση του cream cheese τύπου "φιλαδέλφια" (που του ταιριάζει λόγω της γεύσης και της κρεμώδους υφής του) το 1872, το έκανε δημοφιλές στις Η.Π.Α. κι απο κει παγκοσμίως... Ομως, όλες οι χώρες έχουν ένα παρόμοιο γλύκισμα και το ανάλογο τυρί που χρησιμοποιούν. Στην Αγγλία προτιμούν το cream cheese, στη Γαλλία συνηθίζουν το κρεμώδες Neufchatel, στη Γερμανία και στην Ολλανδία το quark, στην Ιταλία τη ricotta και το mascarpone κι εμείς συχνά πειραματιζόμαστε με ανθότυρο και φρέσκια ανάλατη μυζήθρα...

Μιλώντας γιά τα μπισκότα της βάσης, οι αμερικάνοι συνηθίζουν, παραδοσιακά, τα ολικής άλεσης Graham crackers, οι γάλλοι τα petit beurres, οι άγγλοι τα σκωτσέζικα shortbread fingers, οι βορειοευρωπαίοι τα speculloos και όλοι μαζί...διαλέγουμε και παίρνουμε, αφού όλα ταιριάζουν. Το διάσημο New York style τσίζκεϊκ είναι ψηλό, με πλούσια κρέμα, ενώ τη συνηθισμένη επικάλυψη με μαρμελάδες και ζελέ κόκκινων φρούτων την οφείλουμε στην αγγλική παράδοση.

Στα πρακτικά, προτιμάμε το φρέσκο βούτυρο γιά το μείγμα των μπισκότων, που δίνει ωραία γεύση, ιδιαίτερα αν το γλυκό δεν θα ψηθεί. Το ψήσιμο θέλει προσοχή, χαμηλές θερμοκρασίες και όχι απότομες αλλαγές, καθώς η κρέμα τυριού "σπάει" εύκολα. Η επικάλυψη με μιά κρέμα ή μαρμελάδα με φρούτα, σώζει και την εμφάνιση. Το τσίζκεϊκ ανήκει στα εύκολα και σχετικά γρήγορα γλυκά (ειδικά στη χωρίς ψήσιμο εκδοχή), αλλά υπολογίζουμε ότι πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν σερβιριστεί. Από την άλλη, είναι εξίσου καλό και τις επόμενες δύο μέρες...

Και μερικές συνταγές, που μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει...

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 02/02/12

Επίσης...

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Περισσότερα από

Γλυκό

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.