Follow us

Θεϊκά Cheesecakes

Θεϊκά Cheesecakes

Παραδοσιακό μας γλυκό δεν θα το λέγαμε, αλλά το άκρως αγγλοσαξωνικό στη συνείδησή μας τσίζκεϊκ (ουσιαστικά, γλυκό με τυρί), έλκει την καταγωγή του -και αυτό- από την αρχαία Ελλάδα! Δεν χωράει αμφιβολία, καθώς και ο ρωμαίος Κάτων, γύρω στο 200 π.Χ., στο διάσημο βιβλίο του De agri coltura, με την ονομασία placenta (από το ελληνικό πλακούντας), περιγράφει γλύκισμα με τυρί, πολύ κοντά στο σύγχρονο.

Είναι αλήθεια, πως η εφεύρεση του cream cheese τύπου "φιλαδέλφια" (που του ταιριάζει λόγω της γεύσης και της κρεμώδους υφής του) το 1872, το έκανε δημοφιλές στις Η.Π.Α. κι απο κει παγκοσμίως... Ομως, όλες οι χώρες έχουν ένα παρόμοιο γλύκισμα και το ανάλογο τυρί που χρησιμοποιούν. Στην Αγγλία προτιμούν το cream cheese, στη Γαλλία συνηθίζουν το κρεμώδες Neufchatel, στη Γερμανία και στην Ολλανδία το quark, στην Ιταλία τη ricotta και το mascarpone κι εμείς συχνά πειραματιζόμαστε με ανθότυρο και φρέσκια ανάλατη μυζήθρα...

Μιλώντας γιά τα μπισκότα της βάσης, οι αμερικάνοι συνηθίζουν, παραδοσιακά, τα ολικής άλεσης Graham crackers, οι γάλλοι τα petit beurres, οι άγγλοι τα σκωτσέζικα shortbread fingers, οι βορειοευρωπαίοι τα speculloos και όλοι μαζί...διαλέγουμε και παίρνουμε, αφού όλα ταιριάζουν. Το διάσημο New York style τσίζκεϊκ είναι ψηλό, με πλούσια κρέμα, ενώ τη συνηθισμένη επικάλυψη με μαρμελάδες και ζελέ κόκκινων φρούτων την οφείλουμε στην αγγλική παράδοση.

Στα πρακτικά, προτιμάμε το φρέσκο βούτυρο γιά το μείγμα των μπισκότων, που δίνει ωραία γεύση, ιδιαίτερα αν το γλυκό δεν θα ψηθεί. Το ψήσιμο θέλει προσοχή, χαμηλές θερμοκρασίες και όχι απότομες αλλαγές, καθώς η κρέμα τυριού "σπάει" εύκολα. Η επικάλυψη με μιά κρέμα ή μαρμελάδα με φρούτα, σώζει και την εμφάνιση. Το τσίζκεϊκ ανήκει στα εύκολα και σχετικά γρήγορα γλυκά (ειδικά στη χωρίς ψήσιμο εκδοχή), αλλά υπολογίζουμε ότι πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν σερβιριστεί. Από την άλλη, είναι εξίσου καλό και τις επόμενες δύο μέρες...

Και μερικές συνταγές, που μπορεί να μην έχετε δοκιμάσει...

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 02/02/12

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.