υλικά
2 κυδώνια και 1 αχλάδι
20 γρ. μέλι
20 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
5-6 σπόρους καρδάμωμου (κακουλέ)
1κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο (ανακατεμένα)
200 ml νερό
παρασκευή
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και το αχλάδι (που το κρατάμε σκεπασμένο με μεμβράνη για αργότερα) και τα κόβουμε σε κύβους με πλευρά 1 εκ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το νερό με τη μισή ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το καρδάμωμο και τα κυδώνια και όταν πάρουν βράση τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά να σιγοβράζουν για 10'-12'. Κατόπιν στραγγίζουμε τα κυδώνια από το σιρόπι, τα κρατάμε χωριστά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την υπόλοιπη ζάχαρη. Την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει παίρνοντας το χρώμα της καραμέλας, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και ξαναβάζουμε μέσα τα κυδώνια, αφήνοντας να βράσουν άλλα 5'. Τότε προσθέτουμε τους κύβους του αχλαδιού, το μέλι, τα τριμμένα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15' σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με σπάτουλα. Αφήνουμε τη μυρωδάτη μαρμελάδα να κρυώσει.