Follow us

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

υλικά

4 κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 φύλλο σφολιάτας
για τη σος καραμέλας:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
(η τάρτα σερβίρεται και χωρίς τη σος)

παρασκευή

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα (αν βάλουμε μαζί και τις φλούδες τους θα πάρουν καλύτερο χρώμα) και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε 50 γρ. από τη ζάχαρη και το τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρατάμε ένα μικρό τμήμα για το γαρνίρισμα στο τέλος). Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10'. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο. Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς την να λιώσει τελείως και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κυδωνιών. Μόλις ζεσταθεί η καραμέλα ανακατεύουμε προσεκτικά να τυλιχτούν καλά τα κυδώνια και κρατάμε στην άκρη. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το σκεύος της τάρτας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλικό κομμάτι, ελαφρώς μεγαλύτερο από την περίμετρο του σκεύους. Τακτοποιούμε στον πάτο της τάρτας τις φέτες των κυδωνιών σε κυκλική διάταξη μετά κομματάκια του τζίντζερ ανάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. από το καραμελωμένο σιρόπι και απλώνουμε επάνω τη ζύμη. Βάζουμε τις άκρες μέσα στα τοιχώματα της ταρτιέρας, με προσοχή. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20' περίπου. Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να σταθεί 2'-3', ακουμπάμε επάνω της μια μικρή σχάρα και την αναποδογυρίζουμε σ' αυτήν, βάζοντας από κάτω ένα πιάτο (αλλιώς την αναποδογυρίζουμε κατ' ευθείαν στην πιατέλα, αλλά μπορεί να κρατήσει υγρασία η ζύμη). Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια το τζίντζερ που κρατήσαμε και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το χρώμα της κόκκινης καραμέλας. Σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας, ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα. Σερβίρουμε τη σάλτσα χλιαρή σε μπολ.

tips: η σος καραμέλας θα πάρει πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν βάλουμε βούτυρο αλατισμένο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλα γλυκά ή παγωτά.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.