Follow us

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

υλικά

4 κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 φύλλο σφολιάτας
για τη σος καραμέλας:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
(η τάρτα σερβίρεται και χωρίς τη σος)

παρασκευή

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα (αν βάλουμε μαζί και τις φλούδες τους θα πάρουν καλύτερο χρώμα) και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε 50 γρ. από τη ζάχαρη και το τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρατάμε ένα μικρό τμήμα για το γαρνίρισμα στο τέλος). Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10'. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο. Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς την να λιώσει τελείως και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κυδωνιών. Μόλις ζεσταθεί η καραμέλα ανακατεύουμε προσεκτικά να τυλιχτούν καλά τα κυδώνια και κρατάμε στην άκρη. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το σκεύος της τάρτας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλικό κομμάτι, ελαφρώς μεγαλύτερο από την περίμετρο του σκεύους. Τακτοποιούμε στον πάτο της τάρτας τις φέτες των κυδωνιών σε κυκλική διάταξη μετά κομματάκια του τζίντζερ ανάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. από το καραμελωμένο σιρόπι και απλώνουμε επάνω τη ζύμη. Βάζουμε τις άκρες μέσα στα τοιχώματα της ταρτιέρας, με προσοχή. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20' περίπου. Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να σταθεί 2'-3', ακουμπάμε επάνω της μια μικρή σχάρα και την αναποδογυρίζουμε σ' αυτήν, βάζοντας από κάτω ένα πιάτο (αλλιώς την αναποδογυρίζουμε κατ' ευθείαν στην πιατέλα, αλλά μπορεί να κρατήσει υγρασία η ζύμη). Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια το τζίντζερ που κρατήσαμε και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το χρώμα της κόκκινης καραμέλας. Σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας, ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα. Σερβίρουμε τη σάλτσα χλιαρή σε μπολ.

tips: η σος καραμέλας θα πάρει πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν βάλουμε βούτυρο αλατισμένο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλα γλυκά ή παγωτά.

Επίσης...

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Περισσότερα από

Γλυκό

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.