Follow us

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

Αναποδογυρισμένη τάρτα με κυδώνια και σος καραμέλας

υλικά

4 κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
50 γρ. φρέσκο τζίντζερ
1 φύλλο σφολιάτας
για τη σος καραμέλας:
200 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. βούτυρο φρέσκο
100ml κρέμα γάλακτος πλήρης
(η τάρτα σερβίρεται και χωρίς τη σος)

παρασκευή

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα (αν βάλουμε μαζί και τις φλούδες τους θα πάρουν καλύτερο χρώμα) και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε 50 γρ. από τη ζάχαρη και το τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κυβάκια (κρατάμε ένα μικρό τμήμα για το γαρνίρισμα στο τέλος). Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10'. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού. Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200ο. Σε μια μικρή ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε 100 γρ. από τη ζάχαρη και τη ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά αφήνοντάς την να λιώσει τελείως και να πάρει χρώμα σκούρας καραμέλας. Τότε προσθέτουμε το βούτυρο, βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες των κυδωνιών. Μόλις ζεσταθεί η καραμέλα ανακατεύουμε προσεκτικά να τυλιχτούν καλά τα κυδώνια και κρατάμε στην άκρη. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το σκεύος της τάρτας και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τη σφολιάτα σε κυκλικό κομμάτι, ελαφρώς μεγαλύτερο από την περίμετρο του σκεύους. Τακτοποιούμε στον πάτο της τάρτας τις φέτες των κυδωνιών σε κυκλική διάταξη μετά κομματάκια του τζίντζερ ανάμεσα. Ρίχνουμε από πάνω μιά-δυό κ.σ. από το καραμελωμένο σιρόπι και απλώνουμε επάνω τη ζύμη. Βάζουμε τις άκρες μέσα στα τοιχώματα της ταρτιέρας, με προσοχή. Την ψήνουμε στο φούρνο για 20' περίπου. Όταν τη βγάλουμε αφήνουμε να σταθεί 2'-3', ακουμπάμε επάνω της μια μικρή σχάρα και την αναποδογυρίζουμε σ' αυτήν, βάζοντας από κάτω ένα πιάτο (αλλιώς την αναποδογυρίζουμε κατ' ευθείαν στην πιατέλα, αλλά μπορεί να κρατήσει υγρασία η ζύμη). Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια το τζίντζερ που κρατήσαμε και το μοιράζουμε στην επιφάνεια της τάρτας.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και την αφήνουμε να λιώσει χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το χρώμα της κόκκινης καραμέλας. Σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε αργά να λιώσει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά ανακατεύοντας, ώστε να γίνει μια λεία σάλτσα. Σερβίρουμε τη σάλτσα χλιαρή σε μπολ.

tips: η σος καραμέλας θα πάρει πιο ενδιαφέρουσα γεύση αν βάλουμε βούτυρο αλατισμένο. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλα γλυκά ή παγωτά.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.