Ψητά αρέσουν σε όλους, βρασμένα σε λιγότερους, αλλά χωρίς αμφιβολία φτιάχνουν γλυκά με μοναδική γεύση και φανατικούς λάτρεις. Τα ολόγλυκα μαρόν γκλασέ -αγαπητό δώρο στις χειμωνιάτικες επισκέψεις- τα μαρόν ντεγκιζέ -πάστα κάστανου στο σχήμα του, τυλιγμένη σε σοκολάτα- το μοναδικό, απέριττο Μον Μπλαν, πουρές κάστανου σε κωνικό σχήμα κι από πάνω σαντιγύ, που θυμίζει την ομώνυμη χιονισμένη κορυφή, είναι γλυκά κλασικά, γλυκιές αναμνήσεις που συνδέονται με τις λαμπερές χειμωνιάτικες γιορτές και εκπέμπουν θαλπωρή. Οι έτοιμες κρέμες κάστανου, που κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές, διευκολύνουν την παρασκευή των γλυκών, αφού μας απαλλάσσουν από μιά χρονοβόρα διαδικασία. Πρέπει απαραίτητα να αναζητήσετε καλή ποιότητα -προτιμήστε όσες διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία- διαφορετικά το γλυκό σας δεν θα έχει την αναμενόμενη γεύση. Και βέβαια, σε καμμιά περίπτωση η έτοιμη κρέμα ή ο πουρές κάστανου δεν συγκρίνονται με τα σπιτικά. Στη συνταγή του Μον Μπλαν που ακολουθεί θα βρείτε τον βασικό πουρέ κάστανου. Στο κάστανο ταιριάζει το άρωμα της βανίλιας, η σοκολάτα, διάφορα λικέρ, η σαντιγύ.
Η καστανιά μεγαλώνει μαζί μας σ' αυτή τη γη εδώ και πολλούς αιώνες, σε αιωνόβια δάση απίστευτης ομορφιάς. Δέντρο που ζει ως 1000 χρόνια, χρήσιμο ως τη ρίζα του, κατάγεται από τη Μικρά Ασία και ήταν πάντα λατρεμένο. Στην κλασική αρχαιότητα τα κάστανα ήταν πολύ δημοφιλή και η μεγαλύτερη παραγωγή ερχόταν τότε από την Εύβοια. Πήλιο, Καρπενήσι, Κοζάνη, Κρήτη και Πάρνωνας έχουν σήμερα τα πιό ονομαστά κάστανα.
Το κάστανο έχει εξαιρετική διατροφική αξία και ταιριάζει σε δίαιτες με χαμηλά λιπαρά. Οι θερμίδες, βέβαια, δεν του λείπουν, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σάκχαρα και άμυλο. Ομως, τα χαμηλά λιπαρά και η μηδενική χοληστερόλη το κατατάσσουν στις απόλυτα υγιεινές τροφές. Αν, λοιπόν, ανήκετε στους τυχερούς που δεν μετράνε θερμίδες, απολαύστε άφοβα τα υπέροχα γλυκά με κάστανο που θα ετοιμάσετε εύκολα. Οι υπόλοιποι, θα ικανοποιηθούμε με μικρότερη ποσότητα και με τη χαρά της δημιουργίας…
Updated: 18/11/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 22/11/12