Follow us

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

υλικά

για το πεντεσπάνι:
3 αβγά χωρισμένα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη

για τη μους πορτοκάλι:
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κομματάκια
160 γρ. λευκή κουβερτούρα
2 πορτοκάλια βιολογικά, το χυμό και το ξύσμα
1 σφηνάκι λικέρ Κουαντρώ
3 φύλλα ζελατίνας

για την κρέμα σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
50 γρ. βούτυρο φρέσκο

παρασκευή

Για να φτιάξουμε το πεντεσπάνι χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενωθούν. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε δόσεις με το κουτάλι, ανακατεύοντας απαλά να ενωθεί.

Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το χυλό σε διαστάσεις περίπου 26Χ32. Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 8', ελέγχοντας στο τέλος αν ξεκολλάει εύκολα από το χαρτί. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 5'. Κατόπιν το ξεκολλάμε προσεκτικά και το ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, ψεκασμένη με ελάχιστο νερό. Τυλίγουμε το παντεσπάνι ρολό μαζί με την πετσέτα, για να διατηρήσει το σχήμα του. Φτιάχνουμε τη μους πορτοκάλι: βάζουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό να μαλακώσει γιά 7'-8'. Κόβουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό, το ξύσμα των πορτοκαλιών και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Προσθέτουμε το Κουαντρώ, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μους να κρυώσει, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο γιά να πήξει. Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε την κουβερτούρα σε γυάλινο μπολ, κομμένη σε μικρά κομμάτια, μαζί με το βούτυρο. Ζεσταίνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε καυτή στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Για να συνθέσουμε το γλυκό: Βγάζουμε την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν, για να μαλακώσει. Ανοίγουμε προσεκτικά τον κορμό. Απλώνουμε στο εσωτερικό τη μους πορτοκαλιού, κρατώντας 3 κ.σ. Τυλίγουμε πάλι τον κορμό και τον τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Ισιώνουμε τις δύο άκρες κόβοντας μια μικρή φέτα, ίσια ή λοξά. Απλώνουμε με μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια τη μους που κρατήσαμε, ώστε να γίνει λεία. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 15'. Κατόπιν τυλίγουμε τον κορμό με την κρέμα σοκολάτας, ισιώνοντας με μαχαίρι. Κάνουμε όποια σχέδια θέλουμε, με το πιρούνι. Γαρνίρουμε με φετάκια πορτοκάλι γλασέ.

tips: οι δύο κρέμες καθώς και το παντεσπάνι μπορούν να είναι έτοιμες από την προηγουμένη, ώστε να κερδίσετε χρόνο.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.