Follow us

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

Κορμός με κρέμα μους πορτοκάλι και σοκολάτα

υλικά

για το πεντεσπάνι:
3 αβγά χωρισμένα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη

για τη μους πορτοκάλι:
160 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο φρέσκο σε κομματάκια
160 γρ. λευκή κουβερτούρα
2 πορτοκάλια βιολογικά, το χυμό και το ξύσμα
1 σφηνάκι λικέρ Κουαντρώ
3 φύλλα ζελατίνας

για την κρέμα σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπ.
50 γρ. βούτυρο φρέσκο

παρασκευή

Για να φτιάξουμε το πεντεσπάνι χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενωθούν. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε δόσεις με το κουτάλι, ανακατεύοντας απαλά να ενωθεί.

Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε το χυλό σε διαστάσεις περίπου 26Χ32. Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 8', ελέγχοντας στο τέλος αν ξεκολλάει εύκολα από το χαρτί. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί 5'. Κατόπιν το ξεκολλάμε προσεκτικά και το ακουμπάμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας, ψεκασμένη με ελάχιστο νερό. Τυλίγουμε το παντεσπάνι ρολό μαζί με την πετσέτα, για να διατηρήσει το σχήμα του. Φτιάχνουμε τη μους πορτοκάλι: βάζουμε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό να μαλακώσει γιά 7'-8'. Κόβουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ μαζί με το βούτυρο. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό, το ξύσμα των πορτοκαλιών και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε τη ζελατίνα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Προσθέτουμε το Κουαντρώ, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μους να κρυώσει, πριν τη βάλουμε στο ψυγείο γιά να πήξει. Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε την κουβερτούρα σε γυάλινο μπολ, κομμένη σε μικρά κομμάτια, μαζί με το βούτυρο. Ζεσταίνουμε την κρέμα και τη ρίχνουμε καυτή στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Για να συνθέσουμε το γλυκό: Βγάζουμε την κρέμα σοκολάτας από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν, για να μαλακώσει. Ανοίγουμε προσεκτικά τον κορμό. Απλώνουμε στο εσωτερικό τη μους πορτοκαλιού, κρατώντας 3 κ.σ. Τυλίγουμε πάλι τον κορμό και τον τοποθετούμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Ισιώνουμε τις δύο άκρες κόβοντας μια μικρή φέτα, ίσια ή λοξά. Απλώνουμε με μαχαίρι σε όλη την επιφάνεια τη μους που κρατήσαμε, ώστε να γίνει λεία. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 15'. Κατόπιν τυλίγουμε τον κορμό με την κρέμα σοκολάτας, ισιώνοντας με μαχαίρι. Κάνουμε όποια σχέδια θέλουμε, με το πιρούνι. Γαρνίρουμε με φετάκια πορτοκάλι γλασέ.

tips: οι δύο κρέμες καθώς και το παντεσπάνι μπορούν να είναι έτοιμες από την προηγουμένη, ώστε να κερδίσετε χρόνο.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.