Follow us

Μούσμουλα! Είπες μούσμουλα;

Μούσμουλα! Είπες μούσμουλα;

Τα πιο παρεξηγημένα φρούτα της άνοιξης: οι μουσμουλιές γεμίσανε καρπούς που έχουν αρχίσει ήδη να μεστώνουν. Κάποιους μπορείς ήδη να τους κόψεις. Τα μικρά κιτρινο-πορτοκαλιά μούσμουλα είναι πανάρχαια, αλλά κι άγνωστα ή μάλλον παρεξηγημένα φρούτα. Αν δεν έχουν ωριμάσει καλά δεν μπορείς να τα φας γιατί είναι πολύ ξινά κι αν ωριμάσουν παραπάνω ζαρώνουν και μαυρίζουν τόσο που γίνονται δυσάρεστα στην όψη. Η φλούδα τους είναι μάλλον σκληρή κι έτσι ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να τα ξεφλουδίζει. Αυτό όμως που τους προσάπτουν πιο πολύ είναι πως έχουν και πολύ μεγάλα κουκούτσια σε σχέση με την ψίχα του καρπού τους κι έτσι από το ένα κιλό που θα αγοράσεις το μισό είναι φύρα. Αν τα λάβεις όλα αυτά υπόψη σου ίσως να μην θελήσεις ποτέ να δοκιμάσεις ούτε ένα μούσμουλο.
Σε περίπτωση όμως που καταφέρεις να τα πετύχεις στη σωστή στιγμή τους, όταν θα έχουν πάρει ένα πιο έντονα πορτοκαλί χρώμα, θα διαπιστώσεις πόσο μαλακά, γλυκά, ευχάριστα και πολύ αρωματικά είναι. Θα βρεις τη γεύση τους μοναδική και θα εντοπίσεις στο άρωμα τους νότες ξηρών καρπών, που θυμίζουν μια γλυκιά κρέμα φουντουκιού.
Η ιδιαιτερότητα αυτών των φρούτων είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου σακχαρόζη, μόνο δεξτρόζη κι οπωροσάκχαρα (αυτά που στη ζαχαροπλαστική αποκαλούνται «ιμβερτοποιημένα»). Αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ και κοκτέιλ, αλλά και για να τα προσθέσεις σε αλμυρές και γλυκιές σαλάτες, όπου θα δώσουν τη δική τους, ιδιαίτερη νότα. Τέλος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το μαγείρεμα λευκών και κόκκινων κρεάτων και για την παρασκευή κάποιας γλυκιάς και καυτερής σάλτσας, τύπου τσάτνι ή ασάρ (achard).
Προσοχή όμως! Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να μασουλίζουν τα κουκούτσια των μούσμουλων: η περιεκτικότητα τους σε υδροκυάνιο τα καθιστά τοξικά για τα παιδιά, αλλά κι επικίνδυνα αν τα καταπιούν.

Επίσης...

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.