Υλικά
2 φλ. σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι βρώμης*
2 ½ κ.τ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.τ. αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη *
2 αβγά
1 βανιλίνη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
¾ φλ. κυβάκια πορτοκαλιού (χωρίς σπόρους και μεμβράνες, η σάρκα μόνο)
½ φλ. ξερά κράνμπερις ή κράνα
(1 μακρόστενη φόρμα 11 Χ 23 ή ατομικά φορμάκια για μάφινς)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περισσό αλεύρι. Πλένουμε, στεγνώνουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κράνμπερις ή τα κράνα. Στραγγίζουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Ρίχνουμε τους κύβους πορτοκαλιού και τα κράνμπερις ή τα κράνα στο χυλό. Ανακατεύουμε μια φορά να ενωθούν με το χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά (15 λεπτά αν τα βάλουμε σε φορμάκια των μάφινς) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας ή από τα φορμάκια των μάφινς. Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε.
σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό σταρένιο αλεύρι και λευκή ζάχαρη.
Α.Τ