Follow us

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Υλικά

2 φλ. σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι βρώμης*
2 ½ κ.τ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.τ. αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη *
2 αβγά
1 βανιλίνη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
¾ φλ. κυβάκια πορτοκαλιού (χωρίς σπόρους και μεμβράνες, η σάρκα μόνο)
½ φλ. ξερά κράνμπερις ή κράνα
(1 μακρόστενη φόρμα 11 Χ 23 ή ατομικά φορμάκια για μάφινς)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περισσό αλεύρι. Πλένουμε, στεγνώνουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κράνμπερις ή τα κράνα. Στραγγίζουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Ρίχνουμε τους κύβους πορτοκαλιού και τα κράνμπερις ή τα κράνα στο χυλό. Ανακατεύουμε μια φορά να ενωθούν με το χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά (15 λεπτά αν τα βάλουμε σε φορμάκια των μάφινς) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας ή από τα φορμάκια των μάφινς. Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε.
σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό σταρένιο αλεύρι και λευκή ζάχαρη.

Α.Τ

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.