Follow us

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα

Υλικά

2 φλ. σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι βρώμης*
2 ½ κ.τ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.τ. αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη *
2 αβγά
1 βανιλίνη
¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
¾ φλ. κυβάκια πορτοκαλιού (χωρίς σπόρους και μεμβράνες, η σάρκα μόνο)
½ φλ. ξερά κράνμπερις ή κράνα
(1 μακρόστενη φόρμα 11 Χ 23 ή ατομικά φορμάκια για μάφινς)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περισσό αλεύρι. Πλένουμε, στεγνώνουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κράνμπερις ή τα κράνα. Στραγγίζουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Ρίχνουμε τους κύβους πορτοκαλιού και τα κράνμπερις ή τα κράνα στο χυλό. Ανακατεύουμε μια φορά να ενωθούν με το χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά (15 λεπτά αν τα βάλουμε σε φορμάκια των μάφινς) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας ή από τα φορμάκια των μάφινς. Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε.
σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό σταρένιο αλεύρι και λευκή ζάχαρη.

Α.Τ

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.