
Το ρύζι, ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, προορίζεται συνήθως για κυρίως πιάτα ή για συνοδευτικό των κυρίως πιάτων και πιο σπάνια σαν κύριο υλικό για τη δημιουργία γλυκών. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν παραδοσιακά γλυκά με ρύζι διεθνώς, από το δικό μας ρυζόγαλο, μέχρι το riso de leche σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, την rice pudding των εγγλέζων, τα ινδικά ρυζόγαλα με γάλα καρύδας και μπαχαρικά, τα τουρκικά και περσικά γλυκά με ρύζι και ανθόνερο, ροδόνερο και σαφράν και ακόμα, γλυκά που χρησιμοποιούν ριζάλευρο και όχι τους κόκκους του ρυζιού. Η ζάχαρη, η κανέλα, οι ξεροί καρποί, η μαστίχα, το μέλι, η κρέμα γάλακτος, η σαντιγί, ενώνονται ιδανικά και ηδονικά με το βρασμένο ρύζι στη γλυκιά του απόδοση και ένα γλυκό με ρύζι, ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση, μπορεί εξίσου καλά να προσφερθεί ζεστό, χλιαρό ή παγωμένο, σκέτο ή με άπειρες γαρνιτούρες, από ένα σιρόπι, μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού, μέχρι την κλασική κανέλα, ξηρούς καρπούς ή ζαχαρωμένα φρούτα.