Υλικά
3 κ.σ. σταφίδα ξανθιά
1/2 φλ. cointreau ή grand marnier
1/3 φλ. ανθόμελο
1 φλ. γάλα
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ. τσουρέκι* χωρίς την κρούστα
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού
1 φλ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κ.σ. cointreau ή grand marnier
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις σταφίδες και τις αφήνουμε να μουλιάσουν στο cointreau ή στο grand marnier για δύο ώρες. Στραγγίζουμε και κρατάμε το υγρό. Χτυπάμε μαζί τα αβγά, το μέλι, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το cointreau ή στο grand marnier που κρατήσαμε από το στράγγισμα των σταφίδων. Βουτυρώνουμε 4 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια χωρητικότητας 250 ml και μοιράζουμε τις μισές σταφίδες. Κόβουμε το τσουρέκι σε χοντρές φέτες, σε μέγεθος που θα ταιριάζει στα φορμάκια. Μοιράζουμε από πάνω τις υπόλοιπες σταφίδες και σκεπάζουμε με άλλη μια φέτα τσουρέκι. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αβγά –μέλι –γάλα -κρέμα γάλακτος -cointreau (ή grand marnier) και αφήνουμε τα φορμάκια να μείνουν για 4 –5 ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε τα φορμάκια σε ταψί με νερό, που θα φθάνει μέχρι τη μέση τους. Ψήνουμε για 30 –40 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά, πριν ξεφορμάρουμε.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα πορτοκαλιού: Χτυπάμε σε μπολ με το μίξερ την κρέμα γάλακτος και την άχνη ζάχαρη μέχρι να σχηματισθούν κορφές. Ανακατεύουμε μέσα το cointreau ή το grand marnier, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε τις πουτίγκες και σερβίρουμε.
*Αντί για τσουρέκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πανετόνε ή κέικ βανίλιας ή μπριος ή ότι άλλο γλυκό ψωμοειδές έχουμε.
Α.Τ.