Follow us

Τα δικά μας δημητριακά πρωινού

Τα δικά μας δημητριακά πρωινού

Το μούσλι, ο πρόγονος των σημερινών δημητριακών πρωινού, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό γιατρό Maximilian Bircher Benner (1867-1939), που πίστευε θερμά στις θεραπευτικές ιδιότητες της υγιεινής διατροφής και υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση της για τη θεραπεία των ασθενών του, στην κλινική που διηύθυνε. Το μούσλι του καινοτόμου γιατρού, δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά δημητριακά πρωινού, που περιέχουν ξερά φρούτα, ζάχαρη, σοκολάτα και λοιπά, αλλά ήταν κάτι πολύ πιο απλό και λιτό, με το φρέσκο μήλο να είναι ένα βασικό συστατικό του. Όπως και να είναι, πάντως, φτιάχνοντας μόνοι μας τα δημητριακά μας, ελέγχουμε σχεδόν απόλυτα την ποιότητα των υλικών, φτιάχνουμε τους συνδυασμούς που μας αρέσουν γευστικά και έχουμε σημαντική οικονομία.
Η διαδικασία είναι απλούστατη και είτε προτιμήσουμε να ψήσουμε τα δημητριακά μας μαζί με ένα γλυκαντικό είτε προτιμήσουμε να ανακατέψουμε άψητα τα δημητριακά με τους ξηρούς καρπούς και τα ξηρά φρούτα, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μια πολύ νόστιμη και υγιεινή βάση για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Οι συνταγές που προτείνουμε είναι απλώς ενδεικτικές και αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο), αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, τριμμένο γλυκάνισο), οποιοδήποτε ξερό φρούτο ή ξερό καρπό ή σπόρο μας αρέσει, σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα και οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία (ζάχαρη λευκή ή καστανή, μέλι, μελάσσα, σιρόπι από καλαμπόκι, σιρόπι από γλυκά του κουταλιού). Ακόμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιοήσουμε λιπαρή ουσία για την granola που ψήνουμε στο φούρνο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή μαργαρίνη (χρησιμεύουν για να γίνουν τραγανά τα δημητριακά) με ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο, με το οποίο θα ανακατέψουμε τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.

Updated: 30/01/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/01/16

Επίσης...

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.