Το μούσλι, ο πρόγονος των σημερινών δημητριακών πρωινού, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό γιατρό Maximilian Bircher Benner (1867-1939), που πίστευε θερμά στις θεραπευτικές ιδιότητες της υγιεινής διατροφής και υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση της για τη θεραπεία των ασθενών του, στην κλινική που διηύθυνε. Το μούσλι του καινοτόμου γιατρού, δεν είχε καμία σχέση με τα σημερινά δημητριακά πρωινού, που περιέχουν ξερά φρούτα, ζάχαρη, σοκολάτα και λοιπά, αλλά ήταν κάτι πολύ πιο απλό και λιτό, με το φρέσκο μήλο να είναι ένα βασικό συστατικό του. Όπως και να είναι, πάντως, φτιάχνοντας μόνοι μας τα δημητριακά μας, ελέγχουμε σχεδόν απόλυτα την ποιότητα των υλικών, φτιάχνουμε τους συνδυασμούς που μας αρέσουν γευστικά και έχουμε σημαντική οικονομία.
Η διαδικασία είναι απλούστατη και είτε προτιμήσουμε να ψήσουμε τα δημητριακά μας μαζί με ένα γλυκαντικό είτε προτιμήσουμε να ανακατέψουμε άψητα τα δημητριακά με τους ξηρούς καρπούς και τα ξηρά φρούτα, το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μια πολύ νόστιμη και υγιεινή βάση για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Οι συνταγές που προτείνουμε είναι απλώς ενδεικτικές και αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, καρδάμωμο, μοσχοκάρυδο), αρωματικά βότανα (δεντρολίβανο, τριμμένο γλυκάνισο), οποιοδήποτε ξερό φρούτο ή ξερό καρπό ή σπόρο μας αρέσει, σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα και οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία (ζάχαρη λευκή ή καστανή, μέλι, μελάσσα, σιρόπι από καλαμπόκι, σιρόπι από γλυκά του κουταλιού). Ακόμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιοήσουμε λιπαρή ουσία για την granola που ψήνουμε στο φούρνο, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο ή μαργαρίνη (χρησιμεύουν για να γίνουν τραγανά τα δημητριακά) με ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο, με το οποίο θα ανακατέψουμε τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς.
Updated: 30/01/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/01/16