Υλικά
Για τη βάση
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. αμύγδαλα τριμμένα
1/4 φλ. νιφάδες βρώμης
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
¼ φλ. ελαιόλαδο απαλό
Για την κρέμα
1 φλ. γιαούρτι
2 αβγά
1/4 φλ. ζάχαρη
2 –3 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 δόσεις βανιλίνη
Για την επικάλυψη
1 κ. φρέσκα βερίκοκα
2 φλ. ζάχαρη
1/3 φλ. γλυκό κρασί (Σάμου, Λήμνου)
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη βάση: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και τις νιφάδες βρώμης σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης- αμυγδάλων και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το στρώνουμε σε φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη: πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με την ζάχαρη και το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας το γλυκό, μέχρι να πήξει και να γίνει το σιρόπι σαν ζελέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την κρέμα: χτυπάμε με μίξερ χειρός το γιαούρτι, τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του γιαουρτιού. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Καλύπτουμε με τα βερίκοκα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο 5 –6 ώρες πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.