Follow us

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Υλικά

1 κ. βερίκοκα φρέσκα
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλ. ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
2 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο
Για την καραμέλα
3 κ.σ. βούτυρο
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Φτιάχνουμε την καραμέλα: βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι με επίπεδη βάση διαμέτρου 23 εκ. και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τη ζάχαρη. Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματισθεί μια απαλή καραμέλα. Το βγάζουμε από το φούρνο και καλύπτουμε την καραμέλα με τα βερίκοκα όσο πιο πυκνά μπορούμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού, προσθέτουμε το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί με τα βερίκοκα. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ με τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει στεγνή αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε το γλυκό, το αφήνουμε 5 λεπτά, το ξεκολλάμε από τις άκρες με μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζουμε στη θέση τους τα φρούτα αν έχουν ξεκολλήσει από τη βάση. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.