Follow us

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Κέικ με βερίκοκα αναποδογυρισμένο, αρωματισμένο με λεμονοθύμαρο

Υλικά

1 κ. βερίκοκα φρέσκα
1 φλ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλ. ζάχαρη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
2 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
2 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο
Για την καραμέλα
3 κ.σ. βούτυρο
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο λεμονοθύμαρο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Φτιάχνουμε την καραμέλα: βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι με επίπεδη βάση διαμέτρου 23 εκ. και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τη ζάχαρη. Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματισθεί μια απαλή καραμέλα. Το βγάζουμε από το φούρνο και καλύπτουμε την καραμέλα με τα βερίκοκα όσο πιο πυκνά μπορούμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τον χυλό του κέικ: κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αβγά και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Τα ρίχνουμε στο μείγμα αλευριού, προσθέτουμε το λεμονοθύμαρο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί με τα βερίκοκα. Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ με τη λάμα ενός μαχαιριού, που πρέπει να βγει στεγνή αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε το γλυκό, το αφήνουμε 5 λεπτά, το ξεκολλάμε από τις άκρες με μαχαίρι και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζουμε στη θέση τους τα φρούτα αν έχουν ξεκολλήσει από τη βάση. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.