Ντελικάτη φλούδα, μελωμένη γλύκα, δυνατό άρωμα και τρυφερή υφή. Είτε μαύρα είτε άσπρα, τα φρέσκα σύκα είναι μια από τις μεγάλες ευτυχίες της εποχής. Όπως όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από λίγη ώρα στο ψυγείο για να αποδώσουν, ωμά και σκέτα, την καλύτερη γεύση τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ταιριάζουν ωραία με τυριά ή με αλλαντικά –χαμόν, προσούτο, λούζα, νούμπουλο. Μια μαρμελάδα με σύκα είναι ένας εύκολος τρόπος για να περάσουμε στο στάδιο της μαγειρικής μεταποίησης του φρούτου και λίγο πιο δύσκολο είναι το συκαλάκι γλυκό, με καρπό που πρέπει να μαζευτεί στις αρχές που δένει. Αν αποφασίσουμε να δοκιμάσουμε την δημιουργικότητά μας και να βάλουμε τα σύκα σε γλυκά και φαγητά, το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό, υπό την προϋπόθεση πως θα εκθέσουμε τα ευαίσθητα φρούτα στη θερμότητα όσο γίνεται λιγότερο.