Follow us

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
½ φλ. κορνφλάουρ
¾ φλ.ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 δόσεις βανιλίνη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
5 αβγά
3/4 φλ. γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 20 εκ.. Ρίχνουμε σε μπολ τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά για 7 -8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι, το ξύσμα πορτοακαλιού και τα μπαχαρικά και δουλεύουμε άλλα 5 -7 λεπτά. Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το κορνφλάουρ συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και καλύπτουμε χαλαρά με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού –πρέπει να βγει καθαρή. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό να μείνει για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 1 ώρα. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια μαζί με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (πηγαίνει πολύ με πορτοκάλι με ή χωρίς το σιρόπι του) ή με σαντιγί.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα τόσο εύκολα σαν ξεφλουδίζουμε μπανάνα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα τη βάλουμε σε μια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και θα την στεγνώσουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

Α.Τ.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.