Follow us

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Kολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς φύλλο

Υλικά

500 γρ. κολοκύθα πορτοκαλί σε πουρέ*
½ φλ. κορνφλάουρ
¾ φλ.ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 δόσεις βανιλίνη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
5 αβγά
3/4 φλ. γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα με σούστα διαμέτρου 20 εκ.. Ρίχνουμε σε μπολ τα αβγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και δουλεύουμε μέχρι να ενωθούν πολύ καλά τα υλικά για 7 -8 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι, το ξύσμα πορτοακαλιού και τα μπαχαρικά και δουλεύουμε άλλα 5 -7 λεπτά. Προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα και το κορνφλάουρ συνεχίζοντας να δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και να ενωθούν καλά τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και καλύπτουμε χαλαρά με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του γλυκού –πρέπει να βγει καθαρή. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό να μείνει για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 1 ώρα. Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια μαζί με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (πηγαίνει πολύ με πορτοκάλι με ή χωρίς το σιρόπι του) ή με σαντιγί.
*Ο πιο εύκολος τρόπος για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας είναι να την κόψουμε καθέτως στη μέση, να βγάλουμε τους σπόρους και τις ίνες από το κάθε μισό με ένα κουτάλι να την βάλουμε με τη φλούδα σε λαμαρίνα φούρνου σκεπασμένη με λαδόκολλα με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και να την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Θα είναι έτοιμη σε μια ώρα περίπου και θα έχουμε απαλλαγεί από το δύσκολο έργο να βγάλουμε με μαχαίρι την πολύ σκληρή φλούδα της. Θα τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα (τα υγρά να μείνουν στο ταψί) και αφού κρυώσει, θα βγάλουμε τη φλούδα τόσο εύκολα σαν ξεφλουδίζουμε μπανάνα. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα βγάλει κι άλλο νερό θα τη βάλουμε σε μια κατσαρόλα που την έχουμε αφήσει να κάψει αδειανή και θα την στεγνώσουμε ανακατεύοντας γύρω στα 5 -7 λεπτά με ξύλινη κουτάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όση θέλουμε και να καταψύξουμε την υπόλοιπη σε μερίδες μέσα σε σακούλες ή τάπερς –διατηρείται καλά για ένα χρόνο.

Α.Τ.

Επίσης...

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.