Follow us

Πίτες και κέικ με κολοκύθα

Πίτες και κέικ με κολοκύθα

Σωροί οι κολοκύθες στις άκρες των δρόμων -αν κάνουμε πως βγαίνουμε λίγο έξω από τις πόλεις. Πορτοκαλί, κίτρινες, λευκές, στρογγυλές, με λεπτό λαιμό και χοντρή κοιλιά, ανοικονόμητες στο μέγεθος ή μικρούτσικες μόνο για στολίδι, σημαίνουν το φθινόπωρο και τον επερχόμενο χειμώνα. Όμως, η ελληνική κουζίνα απέχει πολύ από τον αμερικάνικο γαστρονομικό κολοκυθοπαροξυσμό, που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη με το Halloween και την Thanknsgiving day ανάμεσα σε Οκτώβρη και Νοέμβρη, όπου όλα κινούνται γύρω από το jack o lantern (τη σκαλιστή τρομακτική κολοκύθα) και την pumpkin pie, τη γλυκιά κανελλομυρωδάτη πίτα τους.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η άφθονη σάρκα της κολοκύθας και η πανθομολογούμενη διατροφική της αξία, δεν μας έχουν συγκινήσει και πολύ και μόνο μεμονωμένες τοπικές συνταγές σώζουν το κύρος της, σε κάποιες περιοχές της χώρας. Αυτή τη φορά, θα αφήσουμε στην άκρη τις ελληνικές και ξένες αλμυρές κυρίως συνταγές με κολοκύθα (που όμως θα βρείτε εδώ και εδώ) και θα φτιάξουμε γλυκές συνταγές. Μία συνταγή από την αρβανίτικη κουζίνα, που δοκιμάσαμε πριν πολλά χρόνια στο Άργος, με την ιδιαιτερότητα να χρησιμοποιεί αφράτο στραγάλι για να μαζεύει τα υγρά αντί του πιο συνηθισμένου ρυζιού ή του τραχανά και τέσσερις αμερικάνικες συνταγές (ανάμεσά τους τις διάσημες pumpkin pie και pecan pumpkin pie), που έχουμε δοκιμάσει σε αμερικάνικα νοικοκυριά ή σε σπίτια ομογενών φίλων από τις ΗΠΑ, και που πολύ εκτιμήσαμε. Ακόμα, ένα ενημερωτικό άρθρο για την κολοκύθα με συνταγές θα βρείτε εδώ.

Updated: 11/11/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/10/17

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.