Follow us

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
1 1/3 φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για τη μους κάστανου:
400 γρ. κάστανα
3 αβγά, χωρισμένα
300 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
2 κ.σ. ρούμι
6 ολόκληρα μαρόν γκλασέ
για τη γαρνιτούρα:
12 ολόκληρα μαρόν γλασέ
50 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη σε φλούδες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους: κόβουμε τα 6 μαρόν γκλασέ σε κομματάκια.
Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε προσεκτικά (δεν πρέπει να έχουν ίχνος από την εσωτερική καφέ μεμβράνη) και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου, τη μισή κρέμα γάλακτος, το ρούμι, τα κομμένα μαρόν γλασέ και το κακάο και δουλεύουμε μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη -λίγη με κουτάλι στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε μαρέγκα σφιχτή. Την προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά από κάτω προς τα πάνω. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στο μείγμα) και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει). Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Στρώνουμε όλη τη μους επάνω στο κέικ και αλείφουμε και μια λεπτή στρώση πάχους 1 εκ. στα πλάγια. Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τις φλούδες της κουβερτούρας. Εναλλακτικά, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια και βάζουμε το 1/3 της μους ανάμεσα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Α.Τ.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.