Follow us

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Τούρτα σοκολάτας με μους κάστανου

Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
1 1/3 φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο σκόνη
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
½ φλ. βούτυρο αγελαδινό
1 φλ. γάλα
Για τη μους κάστανου:
400 γρ. κάστανα
3 αβγά, χωρισμένα
300 γρ. κρέμα γάλακτος, πλήρης
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
2 κ.σ. ρούμι
6 ολόκληρα μαρόν γκλασέ
για τη γαρνιτούρα:
12 ολόκληρα μαρόν γλασέ
50 γρ. κουβερτούρα ξυσμένη σε φλούδες

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη μους: κόβουμε τα 6 μαρόν γκλασέ σε κομματάκια.
Βράζουμε τα κάστανα, τα καθαρίζουμε προσεκτικά (δεν πρέπει να έχουν ίχνος από την εσωτερική καφέ μεμβράνη) και τα περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε τον πουρέ του κάστανου, τη μισή κρέμα γάλακτος, το ρούμι, τα κομμένα μαρόν γλασέ και το κακάο και δουλεύουμε μέχρι ένα έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την προσθέτουμε λίγη -λίγη με κουτάλι στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ σε μαρέγκα σφιχτή. Την προσθέτουμε σε 4-5 δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά με κουτάλι, απαλά από κάτω προς τα πάνω. Βάζουμε τη μους στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη (να μην εφάπτεται στο μείγμα) και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι 23 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι σε μπολ. Χτυπάμε ξεχωριστά με το μίξερ χειρός το βούτυρο, το γάλα και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή και με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού δεν πειράζει). Μεταφέρουμε τον χυλό στο λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας στο κέντρο του γλυκού την κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Στρώνουμε όλη τη μους επάνω στο κέικ και αλείφουμε και μια λεπτή στρώση πάχους 1 εκ. στα πλάγια. Γαρνίρουμε την επιφάνεια με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και τις φλούδες της κουβερτούρας. Εναλλακτικά, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια και βάζουμε το 1/3 της μους ανάμεσα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο.

Α.Τ.

Επίσης...

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Περισσότερα από

Γλυκό

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.