Follow us

Ο μαγεμένος κορμός!

Χειμωνιάτικο δάσος, χιονισμένο, στολισμένο, μαγικό. Και η όψη του μόνο, σε εμπνέει. Μην σας φοβίζει, λίγη υπομονή θέλει μόνο...

Ο μαγεμένος κορμός!

Η όψη κιόλας ενός σοκολατένιου κορμού, "χιονισμένου" με άχνη ή ενός καλυμμένου με πάλευκη σαν χιόνι σαντιγύ, μας ταξιδεύει σε χειμωνιάτικο παραμυθένιο δάσος με μαγικούς συνειρμούς. Κάπως έτσι είναι: έθιμο που ξεκίνησε από τη Γαλλία, με καταγωγή από τα βάθη του Μεσαίωνα, όταν ένας τεράστιος κορμός από μεγάλο (κατά προτίμηση οπωροφόρο) δέντρο έμπαινε στην εστία του σπιτιού τα Χριστούγεννα και σιγοκαιγόταν μέρες πολλές, ιδανικά μέχρι τη πρωτοχρονιά! Τον ραντίζανε με κρασί για να πάει καλά ο τρύγος της χρονιάς, με αλάτι για να μην πλησιάζουν οι μάγισσες, κράταγαν τη στάχτη του όλο το χρόνο γιατί προστάτευε το σπίτι από τους κεραυνούς και το κακό πνεύμα κι ένα σωρό άλλα έθιμα γύρω από το μαγικό κούτσουρο. Κάποτε, τα μεγάλα δέντρα εξαφανίστηκαν και η ανάμνηση του κορμού (buche), έμεινε στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε και γιατί. Η αλήθεια είναι ότι από τον 19ο αιώνα υπήρχε στην Ευρώπη ένα γλύκισμα τυλιγμένο σαν ρολό που θύμιζε αυτό που ονομάζουμε κορμό.

Ο μαγεμένος κορμός!

Ο κορμός-γλυκό κρατάει λίγη από τη μεσαιωνική μαγεία του, ίσως λόγω του σχήματος και της διακόσμησης. Βασικά υλικά του ένα αφράτο παντεσπάνι λεπτό και ελαστικό, που τυλίγει μέσα του κρέμα βουτύρου με βάση τη σοκολάτα ή τον καφέ ή μια κρέμα κάστανου ενώ τελευταία συμμετέχουν και φρούτα. Συχνά αρωματίζεται με λικέρ και εμπλουτίζεται με καβουρδισμένα ή καραμελωμένα αμύγδαλα και φουντούκια. Απαραίτητα τα "αυλάκια" στην κρέμα που τον καλύπτει, που μιμούνται τον κορμό και όποια άλλη χειμωνιάτικη διακόσμηση υπάρχει: μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους, ξυσμένη σοκολάτα πασπαλισμένη με άχνη, σαντιγύ. Αν χρειάζεται κάπου προσοχή, είναι στο ψήσιμο του παντεσπανιού, που πρέπει να βγει ελαστικό για να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Γι' αυτό, μια δοκιμή την προηγούμενη μέρα είναι απαραίτητη.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.