Υλικά
3 μέτριες κλημεντίνες ή μανταρίνια
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1 γερή πρέζα αλάτι
1 ½ φλ. άσπρη ζάχαρη
1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
200 ml γάλα ή χυμός μανταρινιού ή μισό -μισό
1 σφηνάκι Κουαντρό, αν θέλουμε
Εκτέλεση
Πλένουμε τις κλημεντίνες ή τα μανταρίνια, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τα κόβουμε σε κομμάτια. Αφαιρούμε τους σπόρους και το κεντρικό λευκό χοντρό στέλεχος και τα περνάμε μαζί με τη ζάχαρη από τη μουλινέτα (μαζί με τις φλούδες) μέχρι να γίνουν σαν πουρές. Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε ξεχωριστά τα αβγά, τη βανιλίνη, το βούτυρο, το γάλα ή τον χυμό και το λικέρ (αν χρησιμοποιούμε). Ρίχνουμε στο αλεύρι το μείγμα των αβγών και τις λιωμένες κλημεντίνες με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Δεν πειράζει αν μείνουν κάποιοι σβόλοι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Μετφέρουμε τον χυλό του κέικ στο ταψί και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να χλιάνει, το χαλαρώνουμε από τις άκρες του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το σερβίρουμε όπως είναι ή το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη πριν το κόψουμε.
Α.Τ.