Follow us

Γλυκά με μέλι

Γλυκά με μέλι

Το μέλι προσφέρει πολλές δυνατότητες για να δώσουμε στα γλυκά μας μια ιδιαίτερη αρωματική νότα αλλά και μια ιδιαίτερη υφή. Προσφέρεται ακόμα και για μια απλή αλλά εκλεπτυσμένη διακόσμηση, αν ρίξουμε απλώς λίγο χρυσαφί μέλι στην επιφάνεια του γλυκού μας. Ας δούμε όμως κάποιες εφαρμογές του:
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ενισχυτικό γεύσης και αποδίδει θαυμάσια αν το διαλύσουμε μέσα σε τσάι ή κάποιο άλλο αφέψημα βοτάνων προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα κέικ στη θέση του γάλακτος. Aς το βάλουμε, λοιπόν, στο πρόγραμμα τώρα που πλησιάζει η Σαρακοστή, όταν θα θέλουμε να φτιάξουμε ένα νηστίσιμο γλυκό.
Προσδίδει «τρυφερή» υφή στα κέικ και γενικά στα αρτοποιήματα και ακόμα, αν χρησιμοποιηθεί σε ικανή ποσότητα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής και την υγρασία τους (αργούν να στεγνώσουν).
Βοηθάει να αποκτήσουν πιο δεμένη υφή και να διατηρήσουν το σχήμα τους οι πουτίγκες, οι πάστες και οι τούρτες.
Προσθέτει χρώμα στις κρέμες, στα παγωτά και στα ζελέ.

Και ορισμένα tips για την καλύτερη χρήση του:
Ως γενική αρχή, όταν χρησιμοποιούμε μέλι στις συνταγές μας αντικαθιστώντας την ζάχαρη, καλό είναι να μειώνουμε κάπως την ποσότητα διότι είναι αρκετά πιο γλυκό. Δεν είναι βέβαια
όλα τα μέλια το ίδιο γλυκά. Ας πούμε, το μέλι της κουμαριάς είναι σχεδόν πικρό και της καστανιάς δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.
Όταν χρησιμοποιούμε μέλι, καλό είναι να μειώνουμε την ποσότητα των υγρών κατά ¼ φλ. υγρό για κάθε φλ. μελιού που θα προσθέσουμε.
Θα πρέπει να χτυπάμε το μέλι για περισσότερη ώρα και σε μεγαλύτερη ταχύτητα (ή με μεγαλύτερη δύναμη αν χρησιμοποιούμε αβγοδάρτη) σε σύγκριση με τη ζάχαρη.
Καλό είναι να προσθέτουμε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα για κάθε φλ. μέλι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Όταν χρησιμοποιούμε το μέλι σε μαρμελάδες, ζελέ ή καραμέλα, θα πρέπει να αυξάνουμε τη θερμότητα κατά τι (σε σχέση με τη θερμοκρασία που απαιτείται όταν φτιάχνουμε τη συνταγή με ζάχαρη), για να εξατμισθεί το επιπλέον υγρό. Περισσότερα tips και συνταγές για γλυκά με μέλι εδώ.

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.