Follow us

Οι πιο γλυκές διευθύνσεις για τις γιορτές

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κορμός ή τσουρέκι – βασιλόπιτα; Εδώ θα βρείτε τις δοκιμασμένες προτάσεις μας για τα καλύτερα γιορτινά γλυκά, από τους εξπέρ στο κάθε είδος…

Οι πιο γλυκές διευθύνσεις για τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα τα έχουμε όλοι στο μυαλό μας απόλυτα συνδεδεμένα με τα παραδοσιακά γλυκά αυτών των ημερών, δηλαδή με τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τους κορμούς, αλλά και τα τσουρέκια και σε μορφή βασιλόπιτας για την Πρωτοχρονιά. Αν δεν είστε από εκείνους που θα λερώσουν τα χέρια τους για να φτιάξουν τα δικά τους, χειροποίητα κεράσματα και να μοσχομυρίσει το σπίτι, κανένα πρόβλημα. Εμείς είμαστε εδώ για σας, να σας προτείνουμε ανάλογα με το γλυκό που αγαπάτε, τις καλύτερες εκδοχές του, από ζαχαροπλαστεία της πόλης, που έχουμε δοκιμάσει και συνιστούμε ανεπιφύλακτα. Μάθετε, λοιπόν, πού θα βρείτε από τα πιο καλά μελωμένα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες με το καλύτερο βούτυρο, μέχρι τους πιο λαχταριστούς κορμούς και τις πιο αρωματικές βασιλόπιτες – τσουρέκι…

Κουραμπιέδες

Για κουραμπιέδες με έντονο άρωμα από καλά χτυπημένο βούτυρο και μετρημένη γλυκύτητα προτείνουμε το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (1915). Αν τους προτιμάτε σε μίνι μπουκίτσες, που μοσχοβολούν ανθόνερο και έχουν άφθονο, σπασμένο αμύγδαλο πηγαίνετε στο Αριστοκρατικόν, που έχει επίσης μακρά ιστορία (1923). Μεγαλύτερους σε μέγεθος, που μοσχοβολούν πρόβειο βούτυρο και ανθόνερο, με τραγανά, ολόκληρα αμύγδαλα στο εσωτερικό τους βρίσκουμε στο γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας Στάνη.

Οι πιο γλυκές διευθύνσεις για τις γιορτές

Μακρόστενοι και κυλινδρικοί, σε μέτριο μέγεθος και με υφή που θυμίζει περισσότερο μπισκότο και μεγάλα, καλοκαβουρδισμένα κομμάτια αυτοί της Rita’s Cookies, που εκτός του εργαστηρίου της τους βρίσκουμε και σε πολλά delicatessen. Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες του Φλέιβορ με τα μεγάλα σπασμένα αμύγδαλα και το αγελαδινό βούτυρο είναι μια αξιόπιστη γευστική πρόταση.

Μελομακάρονα

Στα καταστήματα Papaspirou βρίσκουμε μελομακάρονα με θυμαρίσιο μέλι Κάσου σε κανονικό ή μίνι μέγεθος. Στα Fresh μας αρέσουν τα μικρά στρογγυλά μελομακάρονα με την καλή υφή και το καλό μέλι που κυριαρχεί στη μύτη. Έχουν πετυχημένο μέλωμα και άρωμα πορτοκαλιού που ξεχωρίζει ευχάριστα. Στο Pastry Family, είναι σε μέγεθος μιας μπουκιάς, έχουν καρύδι στο εσωτερικό τους, άρωμα θυμαρίσιου μελιού και καλό μέλωμα. Στη Luisa Pastry Boutique, στα βόρεια προάστια, τα μελομακάρονα – μπουκίτσες μοσχοβολούν μπαχαρικά και άρωμα πορτοκαλιού και έχουν θαυμάσιο μέλωμα.

Στα ζαχαροπλαστεία Φύσις βρίσκουμε δύο εκδοχές: με καστανή ζάχαρη και καλής ποιότητας μέλι, που είναι τραγανά στην υφή και με ισορροπημένο μέλωμα και εκείνα χωρίς ζάχαρη, με σιρόπι αγαύης, που δεν ξεφεύγουν αισθητά από τη γεύση του κλασικού μελομακάρονου. Σχετικά μικρά σε μέγεθος, αρκετά μελωμένα με κομμάτια καρυδιού στο εσωτερικό, τα μελομακάρονα του φούρνου Αρτοποιότης ο Τάκης, στην περιοχή της Ακρόπολης, λιώνουν ευχάριστα στο στόμα αποτελώντας μια από τις πιο νόστιμες μπουκιές των Χριστουγέννων.

Χριστουγεννιάτικοι κορμοί

Για κορμούς σε πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών, όπως με μους blackberry και βιολέτα και με μοναδική κουβερτούρα Valrhona ως πρώτη ύλη πηγαίνουμε στο Μέλισσα. Έναν από τους καλύτερους κορμούς κάστανο, που έχουμε δοκιμάσει είναι ο Mont Blanc της Αλέα, με τα ολόκληρα μαρόν γλασέ και την παρουσία καλών υλικών, που παραπέμπουν σε σπιτική γεύση, με επαγγελματική όμως τεχνική. Αν θέλετε να ξεχωρίσει ο κορμός σας και να ξεφύγει από τα συνηθισμένα μπορείτε να επιλέξετε τον κορμό με καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, passion fruit και κράμπλ αμυγδάλου που φτιάχνουν μεταξύ άλλων, αυτές τις ημέρες στο La Maison.

Για πιο κλασική εκδοχή κορμού, τόσο σε εμφάνιση (που θυμίζει κορμό δέντρου), όσο και σε γεύση, που παραπέμπει στους καλούς κορμούς, που έβρισκες μερικές δεκαετίες πριν στα καλά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία, πάμε στο θρυλικό Desiré. Eυγενική αίσθηση, ελαφριά γλυκύτητα και ιδιαίτερα παντρέματα υλικών χαρακτηρίζουν τους κορμούς της γαλλικής boulangerie – patisserie Paul.

Βασιλόπιτα – τσουρέκι

Υπάρχουν πολλά εργαστήρια που φημίζονται για το τσουρέκι τους και κατ’ επέκταση για τη βασιλόπιτα – τσουρέκι, που πολλοί προτιμούν για την Πρωτοχρονιά. Τα Γιούλια είναι ένα από αυτά. Από το 1945 συνεχίζει να φτιάχνει τσουρέκια με την παραδοσιακή, πολίτικη συνταγή. Μυρωδάτο, μαστιχωτό και απαράλλαχτο από το 1967 ως σήμερα είναι και το πολίτικο τσουρέκι του Lido.

Η καταγωγή των ιδιοκτητών του Belle Vue από την Κωνσταντινούπολη δικαιολογεί την κλασική, πολίτικη γεύση του. Ονομαστό και από επίσης οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών το τσουρέκι της Εύης, που μετά από δεκαετίες στην οδό Μαρασλή το βρίσκουμε πλέον στα Ιλίσια.

Οι διευθύνσεις των καταστημάτων (αλφαβητικά):

Αλέα, Λεωφ. Κηφισίας 342, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6717857.

Αριστοκρατικόν: Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 210 3220546.

Αρτοποιότης ο Τάκης: Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 210 9230052.

Αφοί Ασημακόπουλοι: Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα κέντρο, τηλ. 210 3610092.

Belle Vue: Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 104, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9344064.

Desire: Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3632333.

Εύη: Ιλισίων 2,Ιλίσσια, τηλ. 210 7241766.

La Maison fine pastry: Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216 7006518.

Lido: Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516898.

Luisa Pastry Boutique: Σολωμού 1, Δροσιά, τηλ. 210 8014101.

Μέλισσα: Εθνάρχου Μακαρίου 43, τηλ. 210 5759684.

Papaspirou: καταστήματα σε Αχαρναί, Αμπελόκηπους, Κηφισιά, Χαλάνδρι (http://papaspirou.gr)

Pastry Family: Ριζάρη 19, Παγκράτι, τηλ. 210 721 0987.

Paul: σε Σύνταγμα, Κηφισιά, Γλυφάδα.

Rita's Cookies: Δομοκού 40α1, Πειραιάς, τηλ. 210 4912323.

Στάνη: Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Όμόνοια, τηλ. 210 5233637.

Τα Γιούλια: Αλέκου Παναγούλη 74, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2798351, Αναγεννήσεως 49-51, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2778840, Μεσολογγίου 24, Ν. Ιωνία, τηλ. 210 2799766

Φλέιβορ: καταστήματα σε Ζωγράφου, Ιλίσσια, Σύνταγμα, Αθήνα κέντρο, Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη, Περιστέρι (www.fleivor.gr)

Fresh: καταστήματα σε πολλά σημεία της Αθήνας (www.freshpatisserie.gr)

Φύσις: Μεσογείων 450, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 211 4069267.

Επίσης...

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Περισσότερα από

Γλυκό

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.