Είναι το έθιμο που τηρείται από όλους μας όπου κι αν βρισκόμαστε: το κόψιμο της βασιλόπιτας, παραμονή ή ανήμερα Πρωτοχρονιά (αλλά και των Φώτων, και ακόμα μετά από 30-40 ημέρες αν η περίσταση το καλεί)! Άλλη ιστορία αν τη φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι ή αν την αγοράζουμε έτοιμη. Το βασικό, για τους περισσότερους, είναι το κόψιμό της για να δούμε σε ποιον θα πέσει το φλουρί, ποιος θα είναι δηλαδή κατά την παράδοση ο τυχερός της χρονιάς και η φάση γενικά. Στην περίπτωση, πάντως, που αποφασίσουμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα οι ίδιοι, να διαλέξουμε το “φλουρί” και να το ρίξουμε στο ταψί ψιθυρίζοντας ταυτόχρονα και ευχές για τη νέα χρονιά (κάνει λίγο μυστικιστικό και μαγικό όλο αυτό -δεν κάνει;) υπάρχουν ένα σωρό συνταγές για βασιλόπιτα. Σαν κέικ, σαν τσουρέκι, σαν τούρτα, σαν μπριος, με μαστίχα, με πορτοκάλι, με ξηρούς καρπούς, με φρούτα, με σοκολάτα, με γλάσο. Ό, τι εμπνέει γευστικά τον καθένα για ξεκινήσει τη νέα με αυτήν τη διαχρονική τελετουργία. Οι δικές μας προτάσεις, περιλαμβάνουν εφέτος ιδέες για vegan και vegetarian αναγνώστες, που όπως έχουμε διαπιστώσει δεν είναι και λίγοι και, ακόμα, ιδέες που χρησιμοποιούν και κάπως πιο ασυνήθιστα υλικά, ας πούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη καρύδας, διάφορα είδη φυτικού γάλακτος (από αμύγδαλο για παράδειγμα) και ακόμα το ελαιόλαδο και το γλυκό κρασί. Συνταγές πιο κλασικές (πολίτικη βασιλόπιτα) αλλά και σπάνιες (της Αγιάσσου με τυρί) και γκουρμέ (γεμιστή με κάστανα), θα βρείτε εδώ και εδώ.
Καλή επιτυχία όποια βασιλόπιτα κι αν φτιάξετε και Καλή Χρονιά να έχουμε όλοι!