
Υλικά
1 ½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο τουΥλικά
½ φλ. ελαιόλαδο απαλό
1 ½ φλ. γλυκό λευκό κρασί
3 αβγά
¾ φλ. άχνη ζάχαρη
2 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 κ.γ. ξύσμα μανταρινιού
Για τη διακόσμηση: άχνη ζάχαρη, τσαμπάκια ή ρόγες σταφυλιού, ένα ασπράδι αβγού χτυπημένο. Διαφορετικά, φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση και κόκκινα φρούτα.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του μανταρινιού και ανακατεύουμε.
Σε μεγάλο μπολ δουλεύουμε με το μίξερ χειρός το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Ρίχνουμε στο αλεύρι εναλλακτικά το μείγμα των αβγών και το κρασί ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ..
Σαπουνίζουμε και στεγνώνουμε το γούρικο νόμισμα και το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ρίχνουμε το νόμισμα.
Ψήνουμε γύρω στα 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο του γλυκού.
Αφήνουμε να μείνει στο ταψάκι για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη και μικρά τσαμπιά με ζαχαρωμένες ρόγες σταφυλιού: χτυπάμε ένα ασπράδι αβγού, ρίχνουμε μέσα τα τσαμπάκια ή τις ρόγες του σταφυλιού να τυλιχτούν και μετά κοσκινίζουμε επάνω άχνη ζάχαρη.
Αφήνουμε να στεγνώσουν και γαρνίρουμε.
Αν δεν βρούμε σταφύλι, χρησιμοποιούμε σύκα φρέσκα, ή ξερά μουλιασμένα σε γλυκό κρασί και κομμένα στη μέση, και άλλα φρούτα.
Α.Τ.