Ένα από τα πιο “αθώα” γλυκά που μπορώ να φανταστώ είναι τα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης, ποσαρισμένα ή σιγοβρασμένα. Οι κομπόστες, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτού του είδους της παρασκευές είναι, αδίκως, τα outsider της ζαχαροπλαστικής, στη σκιά των υπολοίπων διάσημων γλυκών, αφού θεωρούνται περισσότερο κατάλληλες για παιδιά και για τις φάσεις της… ανάρρωσης! Αδίκως, διότι μπορεί να μην έχουν την αίγλη των φρούτων στον φούρνο, είναι όμως τρυφερές, έχουν λεπτή γεύση και είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό για όλες τις ώρες της μέρας, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με πολλά: από γιαούρτι και παγωτό μέχρι σαντιγί και χυλό βρώμης (αυτό που ξέρουμε ως "κουάκερ"), ανάλογα με τη διάθεση και την προσωπική γευστική κουλτούρα εκάστου. Βεβαίως, αν στο σιρόπι προστεθεί κάποιο αλκοόλ, μια ποικιλία μπαχαρικών ή ξηροί καρποί, η φρουτένια κομπόστα αποκτάει υπόσταση άξιου επιδορπίου μετά από ένα βαρύ, σύνθετο γεύμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κομπόστες με ξερά φρούτα. Πασίγνωστο είναι το εξ' Ανατολών χοσάφι (ή χουσάφι) με διαπολιτισμική παρουσία στην τουρκική, την περσική, την αρμένικη, την ποντιακή, τη λιβανέζικη κουζίνα. Άλλωστε και η ίδια η λέξη έχει τούρκικη προέλευση (λέει ο Νίκος Σαραντάκος) με απώτερες ρίζες στην περσική γλώσσα. Διάσημη συνταγή αυτής της κατηγορίας είναι και τα αχλάδια ποσέ σε κρασί -μια σχετική συνταγή θα βρείτε εδώ, ενώ άλλη μια συνταγή με αχλάδια και μέλι, πάντα στην κατσαρόλα, θα βρείτε εδώ.
Updated: 27/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 26/01/18