Follow us

Γλυκά με φρούτα στην κατσαρόλα

Γλυκά με φρούτα στην κατσαρόλα

Ένα από τα πιο “αθώα” γλυκά που μπορώ να φανταστώ είναι τα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης, ποσαρισμένα ή σιγοβρασμένα. Οι κομπόστες, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτού του είδους της παρασκευές είναι, αδίκως, τα outsider της ζαχαροπλαστικής, στη σκιά των υπολοίπων διάσημων γλυκών, αφού θεωρούνται περισσότερο κατάλληλες για παιδιά και για τις φάσεις της… ανάρρωσης! Αδίκως, διότι μπορεί να μην έχουν την αίγλη των φρούτων στον φούρνο, είναι όμως τρυφερές, έχουν λεπτή γεύση και είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό για όλες τις ώρες της μέρας, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με πολλά: από γιαούρτι και παγωτό μέχρι σαντιγί και χυλό βρώμης (αυτό που ξέρουμε ως "κουάκερ"), ανάλογα με τη διάθεση και την προσωπική γευστική κουλτούρα εκάστου. Βεβαίως, αν στο σιρόπι προστεθεί κάποιο αλκοόλ, μια ποικιλία μπαχαρικών ή ξηροί καρποί, η φρουτένια κομπόστα αποκτάει υπόσταση άξιου επιδορπίου μετά από ένα βαρύ, σύνθετο γεύμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κομπόστες με ξερά φρούτα. Πασίγνωστο είναι το εξ' Ανατολών χοσάφι (ή χουσάφι) με διαπολιτισμική παρουσία στην τουρκική, την περσική, την αρμένικη, την ποντιακή, τη λιβανέζικη κουζίνα. Άλλωστε και η ίδια η λέξη έχει τούρκικη προέλευση (λέει ο Νίκος Σαραντάκος) με απώτερες ρίζες στην περσική γλώσσα. Διάσημη συνταγή αυτής της κατηγορίας είναι και τα αχλάδια ποσέ σε κρασί -μια σχετική συνταγή θα βρείτε εδώ, ενώ άλλη μια συνταγή με αχλάδια και μέλι, πάντα στην κατσαρόλα, θα βρείτε εδώ.

Updated: 27/10/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 26/01/18

Επίσης...

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Γλυκό

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.