Follow us

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: άλλο είναι η πατάτα κι άλλο η γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα, δηλαδή, δεν είναι απλώς μια γλυκιά πατάτα, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό. Το βοτανικό όνομά της είναι Ipomoea batatas, του γένους Convolvulaceae (Πατάτες Ιπόμοια του γένους των Περιπλοκοειδών). Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοπατάτας, οι περισσότερες με υπέροχα χρώματα που διατηρούνται και αφού μαγειρευτούν: με φλούδα κοκκινωπή ή στην απόχρωση του χαλκού και πορτοκαλί σάρκα, με ανοιχτή μπεζ φλούδα και κρεμ σάρκα, με μπορντό φλούδα και λευκή σάρκα, με μελιτζανί φλούδα και μπορντό σάρκα, κλπ.

Στην Ελλάδα, παράγονται σε περιορισμένη ποσότητα και καλλιεργούνται κυρίως στη Νάξο, στην Κέρκυρα, στη Σπάρτη και στην Πάτρα. Η γεύση της γλυκοπατάτας θυμίζει βασικά κάστανο, αλλά ποικίλλει σε γλυκύτητα ανάλογα με το είδος της. Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, είναι πραγματικός θησαυρός: περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνες Α κυρίως, αλλά και C, D, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, βιοτίνη, καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πορτοκαλί σάρκα) και έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του βάρους τους, είναι σημαντικό πως οι γλυκοπατάτες έχουν λιγότερες θερμίδες από τις πατάτες (100 γρ. πατάτα ψητή ή βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι/149 θερμίδες, 100 γρ. γλυκοπατάτα ψητή η βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι 90 θερμίδες).

Από μαγειρική άποψη, στην ελληνική κουζίνα οι γλυκοπατάτες δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο αν και ταιριάζουν με πολλά υλικά και προσθέτουν μια ιδιαίτερη διάσταση στις αλμυρές συνταγές. Εδώ θα βρείτε αρκετές ιδέες για την αξιοποίησή τους. Ακόμα λιγότερο, χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα τις γλυκοπατάτες ως πρώτη ύλη για τα γλυκά. Και είναι ακριβώς τέτοιες συνταγές αυτές που ακολουθούν, με πρώτη τη διάσημη αμερικάνικη πίτα με γλυκοπατάτα (sweet patatoe pie), που δίπλα στην κολοκυθόπιτα σφραγίζει τη γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), προς το τέλος του Νοέμβρη.

Επίσης...

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Περισσότερα από

Γλυκό

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Δροσερό καλοκαίρι σε κουτάλι: Πάβλοβα με κρέμα γιαουρτιού & καλοκαιρινά φρούτα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα γλυκά μας τα θέλουμε δροσερά, φρουτένια και ελαφριά.

Πάντα υπάρχει χρόνος για τηγανίτες

Εύκολες και πεντανόστιμες, οι τηγανίτες είναι το καλύτερο γλυκό για τη λιγούρα σου κι εμείς σου προτείνουμε τρεις εκδοχές τους.

Σοκολατένιες τρούφες: Μικρές μπουκιές απόλαυσης

Το τέλειο γλυκό για σοκολατόφιλους – φτιαγμένο με μόνο δύο βασικά υλικά.

Σοκολατόπιτα: Η αδυναμία των choco-lovers

Δείτε εντός τρεις συνταγές για την αγαπημένη και φουλ στη σοκολάτα πίτα.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.