Follow us

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Γλυκά με γλυκοπατάτα!

Ας αρχίσουμε με τα βασικά: άλλο είναι η πατάτα κι άλλο η γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα, δηλαδή, δεν είναι απλώς μια γλυκιά πατάτα, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό φυτό. Το βοτανικό όνομά της είναι Ipomoea batatas, του γένους Convolvulaceae (Πατάτες Ιπόμοια του γένους των Περιπλοκοειδών). Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοπατάτας, οι περισσότερες με υπέροχα χρώματα που διατηρούνται και αφού μαγειρευτούν: με φλούδα κοκκινωπή ή στην απόχρωση του χαλκού και πορτοκαλί σάρκα, με ανοιχτή μπεζ φλούδα και κρεμ σάρκα, με μπορντό φλούδα και λευκή σάρκα, με μελιτζανί φλούδα και μπορντό σάρκα, κλπ.

Στην Ελλάδα, παράγονται σε περιορισμένη ποσότητα και καλλιεργούνται κυρίως στη Νάξο, στην Κέρκυρα, στη Σπάρτη και στην Πάτρα. Η γεύση της γλυκοπατάτας θυμίζει βασικά κάστανο, αλλά ποικίλλει σε γλυκύτητα ανάλογα με το είδος της. Όσον αφορά τη θρεπτική της αξία, είναι πραγματικός θησαυρός: περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμίνες Α κυρίως, αλλά και C, D, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, βιοτίνη, καροτενοειδή (βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη, ιδιαίτερα αυτές που έχουν πορτοκαλί σάρκα) και έχουν επίσης μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του βάρους τους, είναι σημαντικό πως οι γλυκοπατάτες έχουν λιγότερες θερμίδες από τις πατάτες (100 γρ. πατάτα ψητή ή βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι/149 θερμίδες, 100 γρ. γλυκοπατάτα ψητή η βραστή με τη φλούδα χωρίς αλάτι 90 θερμίδες).

Από μαγειρική άποψη, στην ελληνική κουζίνα οι γλυκοπατάτες δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο αν και ταιριάζουν με πολλά υλικά και προσθέτουν μια ιδιαίτερη διάσταση στις αλμυρές συνταγές. Εδώ θα βρείτε αρκετές ιδέες για την αξιοποίησή τους. Ακόμα λιγότερο, χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα τις γλυκοπατάτες ως πρώτη ύλη για τα γλυκά. Και είναι ακριβώς τέτοιες συνταγές αυτές που ακολουθούν, με πρώτη τη διάσημη αμερικάνικη πίτα με γλυκοπατάτα (sweet patatoe pie), που δίπλα στην κολοκυθόπιτα σφραγίζει τη γιορτή των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day), προς το τέλος του Νοέμβρη.

Επίσης...

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Περισσότερα από

Γλυκό

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Φτιάχνουμε τους πιο νόστιμους χαλβάδες!

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για χαλβά που θα βρείτε εντός.

Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Δείτε εντός της συνταγή για το λαχταριστό γαλλικό γλυκό.

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.