Follow us

Τηγανίτες - απλά λαχταριστές

Τηγανίτες - απλά λαχταριστές

Οι τηγανίτες είναι ένα από τα πιο απλά ελληνικά γλυκά, μέλος της μεγάλης και δημοφιλούς σειράς των μικρών γλυκών, που έφτιαχνε η νοικοκυρά στο τηγάνι για τα παιδιά, για κέρασμα, για πρωινό, για γλυκό ή ακόμα και για μοναδικό πιάτο το βράδυ, αν συνοδευόταν με λίγο τυρί ή αν αλείβονταν με βούτυρο. Αναφέρεται, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες και ότι η λέξη προέρχεται από τη λέξη “τάγηνον”, που θα πει τηγάνι. Ένα είδος τηγανίτας ήταν και ο “σταιτίτης” από τη λέξη σταίτινος, που με τη σειρά της έρχεται από τη λέξη ο “σταῖς”, δηλαδή ζυμάρι από μια ποικιλία σταριού.

Τα βασικά υλικά για τις τηγανίτες είναι αλεύρι, μαγιά, νερό και το λάδι για το τηγάνισμα. Από εκεί και πέρα, τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, οι σταφίδες, το ξύσμα και ο χυμός εσπεριδοειδών είναι προσθήκες, που ανάλογα με την περιοχή και την εποχή, προστίθενται για να τις κάνουν πιο αφράτες, γλυκές, πλούσιες κ.λπ.

Οι τηγανίτες έχουν μικρό μέγεθος, το πολύ 5 εκ., είναι πιο τραγανές από έξω και πιο μαλακές από μέσα σε σχέση με τις αμερικάνικες τηγανίτες -pancakes-, που είναι μεγαλύτερες, αφράτες και μαλακές και τις κρέπες, που είναι επίσης μεγαλύτερες και πολύ πιο λεπτές (αφού σκοπός τους είναι να τυλίγονται). Η παραδοσιακή γαρνιτούρα τους είναι να πασπαλίζονται με μέλι και κανέλα, ακολουθούν τα καρύδια και το σουσάμι (μαζί με το μέλι), η ζάχαρη και το πετιμέζι. Σε πιο σύγχρονες εποχές, οι μαρμελάδα ή τα γλυκά του κουταλιού είναι κάποιες από τις διαφορετικές γαρνιτούρες.

Όπως το λέει και το όνομά τους, οι τηγανίτες φτιάχνονται στο τηγάνι. Τηγανίζονται σε κάποιο λάδι. Σήμερα, μπορεί να δει κανείς τηγανίτες στο φούρνο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα λιπαρά. Δεν έχουν την ίδια πλούσια γεύση, ούτε το ίδιο άρωμα. Κοντολογίς, δεν είναι τηγανίτες. Είναι ψητός χυλός. Τρώγεται μια χαρά, αλλά δεν είμαι βέβαιη πως είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθούν και οι τηγανίτες ως μέσο ελέγχου του βάρους.

Βασικό ρόλο για την επιτυχία τους παίζει η πυκνότητα του χυλού. Πρέπει να είναι πυκνός, αλλά ρευστός, ώστε να ψηθεί γρήγορα απέξω για να κάνει κρούστα, και καλά από μέσα, ώστε να μείνει μαλακιά η τηγανίτα, αλλά να μην είναι ωμό το ζυμάρι. Δεύτερο και πολύ βασικό στοιχείο επιτυχίας, είναι, φυσικά, το σωστό τηγάνισμα. Το λάδι -εμείς εδώ προτείνουμε ένα ε.π. ελαιόλαδο με απαλή γεύση, αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα σπορέλαιο-, πρέπει να είναι καυτό, αλλά όχι σε σημείο που να καπνίσει. Ακόμα, πρέπει να τις ρίχνουμε λίγες-λίγες, διότι αν τις ρίξουμε όλες μαζί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, με αποτέλεσμα να μην κάνουν κρούστα απέξω.

Αυτή η μίνι αναφορά σε συνταγές για τηγανίτες δεν θα ήταν καλή χωρίς τα “Ωτία”, τις διάσημες τηγανίτες από την κουζίνα του Πόντου. Την ιδιαίτερη αυτή συνταγή θα βρείτε εδώ.

Updated: 22/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 07/12/18

Επίσης...

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.