Follow us

Tσίζκεικ με φρέσκα σύκα και σάλτσα καραμέλας

Tσίζκεικ με φρέσκα σύκα και σάλτσα καραμέλας

Υλικά

600 γρ. γερά φρέσκα μαύρα σύκα
Για τη βάση
175 γρ. μπισκότα digestive
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
Για την καραμέλα
100 γρ. ζάχαρη καστανή
60 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
5 κ.σ. νερό
2 κ.σ. γάλα
Για την κρέμα
500 γρ. μασκαρπόνε
250 γρ. ρικότα
Χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
150 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 δόση βανιλίνη

Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα με χαρτί κουζίνας και αφαιρούμε το κοτσανάκι. Ζυγίζουμε 150 γρ. σύκα και τα ψιλοκόβουμε. Κρατάμε τα υπόλοιπα στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Ετοιμάζουμε τη βάση: λυώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Τρίβουμε τα μπισκότα στη μουλινέτα και τα ανακατεύουμε καλά με το βούτυρο, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη βάση μια φόρμας με σούστα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μπισκότα-βούτυρο και το απλώνουμε στη βάση και στα τοιχώματα της φόρμας, πιέζοντας καλά. Ψήνουμε στον φούρνο γιά 12-15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ρικότα και το μασκαρπόνε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή κρέμας. Προσθέτουμε τον μισό χυμό και το μισό ξύσμα των λεμονιών και τη βανιλίνη και χτυπάμε το μείγμα για 1 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τ' αβγά, ένα- ένα, χτυπώντας, να ενσωματωθούν στο μείγμα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σύκα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τη φόρμα, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 160οC και ψήνουμε το γλυκό για 45 λεπτά. Το βγάζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει και αφήνουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα: βάζουμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ρίχνοντας το νερό λίγο- λίγο. Μόλις η σάλτσα αρχίσει να ξανθαίνει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα καραμέλας να κρυώσει και κρατάμε 2-3 κ.σ. στην άκρη και περιχύνουμε το γλυκό με την υπόλοιπη σάλτσα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, κόβουμε τα ολόκληρα σύκα στα τέσσερα και γαρνίρουμε την επιφάνεια του κέικ και ρίχνουμε πάνω τις 2-3 κ.σ. σάλτσα καραμέλας που έχουμε κρατήσει.

A.T.

Επίσης...

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Περισσότερα από

Γλυκό

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.