Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου
Η λέξη τάρτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη tarte που σημαίνει τάρτα ή πίτα και για την προέλευση της υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η γαστρονομική παράδοση στην οποία το φαγητό παρασκευάζεται από στρώσεις διαφορετικών υλικών και το των ψήσιμο πιτών και ταρτών είναι μεσαιωνική συνήθεια που συνοδεύεται από διαφορετικές τεχνογνωσίες και έθιμα. Η ζύμη ζαχαροπλαστικής για τάρτες πρωτοπαρουσιάστηκε το 1550, περίπου 200 χρόνια μετά από τη ζύμη για πίτες. Εκείνη τη χρονική περίοδο η τάρτα ήταν προνόμιο της τάξης των ευγενών, ενώ οι πίτες ήταν συστατικά της κουζίνας των κοινών θνητών. Στις αρχές του μεσαίωνα οι τάρτες ήταν γεμισμένες με κρεατικά, αργότερα όμως υπερίσχυσαν οι γλυκές τάρτες με γέμιση κρέμας, μαρέγκα και γαρνίρισμα φρούτων.
Δείτε τις συνταγές παρακάτω