Διάβασε παρακάτω μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για καρυδόπιτα, το αγαπημένο, πλούσιο γλυκό.
Παραδοσιακή Καρυδόπιτα
Υλικά
- 1 κούπα φρυγανιά τρυµµένη
- 3 κ.σ. µέλι
- 1 κούπα χοντροκοµµένα καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού µπείκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 6 αυγά
Εκτέλεση
- Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατέβουµε την τρυµµένη φρυγανιά µε τα µυρωδικά και το µπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα µίξερ χτυπάµε τα αυγά για περίπου 10 λεπτά µέχρι να αφρατέψουν.
- Ανακατεύουµε µέσα στο µπολ απαλά το µίγµα µε την φρυγανιά και τα µυρωδικά χωρίς να χάσουν την αφράτη υφή τους.
- Προσθέτουµε και τα καρύδια µε προσοχή για να µην ξεφουσκώσει το µίγµα και ανακατεύουµε απαλά.
- Προσθέτουµε το µέλι και ανακατεύουµε απαλά.
- Αδειάζουµε σε ένα ταψάκι το µίγµα και το βάζουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 150 βαθµούς για 20 λεπτά.
- Μόλις βγάλουµε το γλυκό από το φούρνο και όσο είναι ακόµα ζεστό το περιχύνουµε µε λίγο µέλι.
Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα
Υλικά
- 10 αυγά χωρισµένα
- 10 κουτ. της σούπας καρύδι αλεσµένο
- 10 κουτ. της σούπας ζάχαρη
- 6 κουτ. της σούπας φρυγανιά αλεσµένη
- 4 κουτ. της σούπας αλεύρι που φουσκώνει
- το ξύσµα και το χυµό από 2 πορτοκάλια
- 2 κουτ. της σούπας κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ. του γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κουτ. του γλυκού σόδα
- 60 γραµµ. κουβερτούρα τριµµένη
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλα
- λίγα γαρίφαλα
- το χυµό και τη φλούδα από ένα λεµόνι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε σε µεγάλη ταχύτητα στο µίξερ τους κρόκους µε την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο µέχρι να γίνουν κρέµα.
- Συγχρόνως σε γυάλινο µπολ χτυπάµε µε τον αυγογδάρτη τα ασπράδια µε το αλάτι να γίνουν µαρέγκα.
- Αφού είναι έτοιµη η κρέµα στο µίξερ χωρίς να το σταµατήσουµε, προσθέτουµε σιγά-σιγά το αλεύρι, το καρύδι, το κονιάκ, το ξύσµα πορτοκαλιού και το χυµό του όπου µέσα σε αυτόν έχουµε προσθέσει τη σόδα.
- Συνεχίζουµε µε το µπέικιν, τη φρυγανιά, την τριµµένη σοκολάτα.
- Δουλεύουµε 2-3 λεπτά ακόµη.
- Στη συνέχεια ενσωµατώνουµε πολύ απαλά τη µαρέγκα µε το υλικό που έχουµε στο µίξερ.
- Βουτυρώνουµε καλά ένα ταψί 30άρι ή ένα πιρέξ, ρίχνουµε το µίγµα και ψήνουµε στους 170 βαθµούς σε προθερµασµένο φούρνο για 40-45 λεπτά στην προ τελευταία σχάρα.
Σηµ.: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και η πίτα ζεστή.
Μηλοκαρυδόπιτα
Υλικά
- 1 ποτήρι νερού σπορέλαιο
- 3 ποτήρια νερού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 γεμάτη κ.σ. κανέλα
- 1 ποτήρι νερού σταφίδες ξανθές
- 1 ποτήρι νερού καρύδια χοντροκομμένα
- 2 μεγάλα ξινόμηλα και 2 μεγάλα κόκκινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 4 αυγά χωρισμένα
- 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά μας, εκτός από τη ζάχαρη και τα ασπράδια των αυγών.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σχεδόν σφικτή μαρέγκα και την ανακατεύουμε απαλά στο υπόλοιπο μείγμα.
- Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά.
Γιαουρτένια Καρυδόπιτα
Υλικά
- 1 γιαούρτι στραγγιστό (κρατάμε το κεσεδάκι για μεζούρα)
- 1 1/2 κεσεδάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 1/2 κεσεδάκι ζάχαρη
- 1 κεσεδάκι μαργαρίνη
- 1 1/2 κεσεδάκι χοντροκομμένα καρύδια
- 5 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. σόδα
- 1/2 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
- λίγο κανελο-γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 1 1/4 ποτήρι νερό
- φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Βράζουμε πρώτα το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώνει.
- Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια και τα χτυπάμε περίπου 5-7 λεπτά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
- Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου.
- Περιχύνουμε τη ζεστή καρυδόπιτα με το χλιαρό σιρόπι.