Follow us

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σοκολατένια Μελομακάρονα με Αμύγδαλο

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Υλικά

  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1/2 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρντισμένο και τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κακάο κοσκινισμένο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κοφτή αλάτι
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • επιπλέον αμύγδαλο καβουρντισμένο και τριμμένο για το πασπάλισμα και μια κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά.

Βγαίνουν μαλακά από το φούρνο -μην φοβηθούμε και τα ψήσουμε κι άλλο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Στο μεταξύ, βάζουμε το σιρόπι να βράσει 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κόψει ο βρασμός το αρωματίζουμε με το κονιάκ.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 10 λεπτά να "σταθούν”, και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα τοποθετούμε στην πιατέλα με τριμμένο αμύγδαλο και λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω να σχηματίζει γραμμές για να κολλήσουν και τα αμύγδαλα.

Γεμιστά Μελομακάρονα με Σουσάμι και Αμύγδαλα

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό λάδι πολύ καλό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο αλισίβα
  • 4 πορτοκάλια (το ξύσμα και το χυμό)
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση

  • αμύγδαλα καθαρισμένα
  • καρύδια
  • σουσάμι
  • κανέλα
  • γαρίφαλα σε σκόνη
  • λίγη ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 2 νεροπότηρα μέλι
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για 15 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, τη σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για άλλα 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.

Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας.

Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια.

Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μείγμα μας.

Παίρνουμε λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.

Μελομακάρονα με Ελαιόλαδο

Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό (2 πορτοκάλια και λίγο κονιάκ για άρωμα)
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή & αφράτη)
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουτ. σόδα
  • 1/2 κουτ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • κανέλα ξύλο
  • καρύδι τριμμένο για από πάνω

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ εκτός από το καρύδι (εκτός και αν θέλει κάποιος να βάλει και μέσα).

Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου δούμε ότι πλέον θέλει να ξεκινήσουμε ζύμωμα.

Έπειτα τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου) ή πάνω-κάτω ή στον αέρα.

Επίσης...

Η Vacherin με σμέουρα και κρέμα βανίλιας του chef – pâtissier Μανώλη Στήθου

Φτιάξτε κι εσείς το νόστιμο γλυκό, ακολουθώντας τη συνταγή εντός.

Φτιάξτε τις κρέπες με βιολογικά μύρτιλα του chef – pâtissier Σπύρου Πεδιαδιτάκη

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε κι εσείς το εύκολο και ισορροπημένο ζεστό γλυκό που έχει αρώματα καραμέλας, φρούτου και αλκοόλ.

Περισσότερα από

Γλυκό

Το σιμιγδάλι πέρα από τον χαλβά

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με ένα υλικό που θα σας εκπλήξει για την πλούσια υφή που δίνει στα γλυκά.

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Crumbl Cookies: Πώς φτιάχνουμε τα πιο viral μπισκότα

Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε τα πιο λαχταριστά μπισκότα στο σπίτι, εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές της Crumbl, για να απολαύσετε αυτήν την εμπειρία και στη δική σας κουζίνα.

3 πρωτότυπα γλυκά με καρότο

Βγες από τα συνηθισμένα και δοκίμασε τρία νόστιμα γλυκά που έχουν πρωταγωνιστή το καρότο.

2+1 γλυκά με λεμόνι

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός, οι οποίες ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

2+1 συνταγές για υπέροχους κουραμπιέδες

Δείτε εδώ τρεις συνταγές που θα κάνουν το σπίτι να μοσχομυρίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.