Follow us

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές μελομακάρονων, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τα πιο γευστικά και αρωματικά γλυκίσματα για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Σοκολατένια Μελομακάρονα με Αμύγδαλο

Μελομακάρονα: Οι παραδοσιακές συνταγές για τις γιορτές

Υλικά

  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 αυγό
  • 1/2 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρντισμένο και τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κακάο κοσκινισμένο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κοφτή αλάτι
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • επιπλέον αμύγδαλο καβουρντισμένο και τριμμένο για το πασπάλισμα και μια κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο και 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά.

Βγαίνουν μαλακά από το φούρνο -μην φοβηθούμε και τα ψήσουμε κι άλλο, σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.

Στο μεταξύ, βάζουμε το σιρόπι να βράσει 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις κόψει ο βρασμός το αρωματίζουμε με το κονιάκ.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 10 λεπτά να "σταθούν”, και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, και τα τοποθετούμε στην πιατέλα με τριμμένο αμύγδαλο και λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω να σχηματίζει γραμμές για να κολλήσουν και τα αμύγδαλα.

Γεμιστά Μελομακάρονα με Σουσάμι και Αμύγδαλα

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1/2 κιλό λάδι πολύ καλό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο αλισίβα
  • 4 πορτοκάλια (το ξύσμα και το χυμό)
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 1/2 κιλό σιμιγδάλι
  • 1 κιλό αλεύρι

Για τη γέμιση

  • αμύγδαλα καθαρισμένα
  • καρύδια
  • σουσάμι
  • κανέλα
  • γαρίφαλα σε σκόνη
  • λίγη ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 2 νεροπότηρα μέλι
  • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
  • 3 νεροπότηρα νερό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για 15 λεπτά ακόμη.

Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, τη σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα για άλλα 15 λεπτά.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή.

Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας.

Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια.

Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μείγμα μας.

Παίρνουμε λίγο από το μείγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί.

Όταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.

Μελομακάρονα με Ελαιόλαδο

Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό (2 πορτοκάλια και λίγο κονιάκ για άρωμα)
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή & αφράτη)
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 κουτ. σόδα
  • 1/2 κουτ. αλάτι

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • κανέλα ξύλο
  • καρύδι τριμμένο για από πάνω

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ εκτός από το καρύδι (εκτός και αν θέλει κάποιος να βάλει και μέσα).

Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου δούμε ότι πλέον θέλει να ξεκινήσουμε ζύμωμα.

Έπειτα τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1/2 ώρα περίπου) ή πάνω-κάτω ή στον αέρα.

Επίσης...

Παγκόσμια Ημέρα Μπισκότου: Γλυκές δημιουργίες με μπισκότο για κάθε στιγμή της ημέρας

Από μαλακά μπισκότα με βατόμουρα και λευκή σοκολάτα, μέχρι πεντανόστιμα μπισκοτάκια με τζίντζερ, σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, οι γεύσεις και οι επιλογές είναι αμέτρητες για να καλύψουν κάθε γούστο.

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

Περισσότερα από

Γλυκό

3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Δοκιμάσε τις συνταγές που θα βρεις εντός και φτιάξε έναν τέλειο κορμό.

3 συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Με φιστίκι, καρύδι ή και ταχίνι, όπως και να τον απολαύσεις ο μπακλαβάς είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά.

3 συνταγές για pancakes που ξεφεύγουν από την πεπατημένη

Ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη, με ξύσμα λεμονιού και μέλι ή με cottage; Η επιλογή είναι δική σου.

Γλυκά σε Halloween mood

Το Halloween πλησιάζει και είναι η τέλεια ευκαιρία να δημιουργήσουμε γλυκές λιχουδιές που θα τρομάξουν και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.

4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Στνν μπακλαβά, το κέικ, την τούρτα ή τα μπισκότα, όπου κι αν βάλεις αυτό τον ξηρό καρπό ξέρεις ότι μετά θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Δοκίμασε αυτά τα τρία κέικ με πορτοκάλι

Δες εντός τρεις τέλειες συνταγές που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.

3 εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.