Φτιάξτε κι εσείς κουραμπιέδες με τις δύο παρακάτω συνταγές συν τη μία που σας λέει τα βήματα για κουραμπιεδόπιτα!
Εύκολοι Κουραμπιέδες
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 600 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 600 γρ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
- 1 ποτηράκι γκραν μαρνιέ
- 3 αβγά
- ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Ανάβω τον φούρνο στους 170°C.
- Σε μια λεκάνη ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσει.
- Προσθέτω σιγά σιγά την άχνη, τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα, το ποτό, τα αβγά, το ξύσμα και σιγά σιγά το αλεύρι.
- Γίνεται μια πολύ ωραία και μαλακή ζύμη.
- Πλάθω τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλω.
- Βάζω λαδόκολλα στο ταψί και ακουμπάω έναν έναν τους κουραμπιέδες.
- Βάζω το ταψί στον φούρνο και τους ψήνω για 25 - 30 λεπτά περίπου.
- Μόλις ψηθούν, τους αφήνω να κρυώσουν.
- Σε ένα ταψί βάζω ζάχαρη άχνη. Παίρνω έναν έναν κουραμπιέ και τον βουτάω μέσα στην άχνη.
- Μεταφέρω τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα και με ένα μικρό σουρωτηράκι τούς πασπαλίζω με λίγη άχνη ακόμα.
- Τους σκεπάζω με μεμβράνη.
Μηλο-Κουραμπιεδάκια
Υλικά
- 2 ώριμα μήλα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 1/2 φλιτζ. του τσαγιού σταφίδες
- 1/2 φλιτζ. του τσαγιού καρύδι τριμμένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας με ένα κουτάλι αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι.
- Όταν η ζύμη μας πάψει να κολλάει στα χέρια είναι έτοιμη.
- Τα πλάθουμε στο σχήμα του κουραμπιέ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς με αέρα για περίπου 30 λεπτά.
- Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κουραμπιεδόπιτα
Υλικά
- 510 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 10 αβγά
- 510 γρ. ζάχαρη
- 640 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- 1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν
- 2 βανίλιες
- 1 ποτήρι του νερού μαρμελάδα αραιωμένη με 1 σφηνάκι κονιάκ
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί με το βούτυρο.
- Συνεχίζουμε με τα αβγά εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος ρίχνουμε το μπέικιν διαλυμένο στο κονιάκ, και τις βανίλιες.
- Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μίγμα.
- Προσοχή σε αυτή τη φάση: δεν θέλει πολύ χτύπημα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ χωρίς τρύπα και απλώνουμε λίγο παραπάνω από το μισό μίγμα.
- Απλώνουμε πάνω του τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
- Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.