Δοκίμασε τις παρακάτω συνταγές με λεμόνι που ισορροπούν υπέροχα ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό.
Cup Cakes Λεμόνι με Γλάσο
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- χυμό από 1 λεμόνι
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αβγά
- 90 ml γάλα
Για το γλάσο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε τα ειδικά φορμάκια για cup cakes.
- Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν, για 5' περίπου.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, τον χυμό, το ξύσμα, τη βανίλια και το γάλα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε για λίγο, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
- Μοιράζουμε το μίγμα στα φορμάκια και ψήνουμε για 25'-30' ή μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε για δοκιμή.
- Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν.
- Για το γλάσο, χτυπάμε με το σύρμα την άχνη με το γάλα.
- Αφήνουμε ½ ώρα το γλάσο στο ψυγείο και στολίζουμε με αυτό τα κεκάκια.
Σουφλέ Λεμόνι
Υλικά
- 3 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- ½ φλιτζ. ζάχαρη
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζ. γάλα
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- ½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ⅓ φλιτζ. χυμό λεμόνι
- ½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη
- άχνη για το πασπάλισμα
- λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μίγμα.
- Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με τη ζάχαρη άχνη. Με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε στην κρέμα με το λεμόνι.
- Βουτυρώνουμε μια ψηλή φόρμα για σουφλέ και μεταφέρουμε εδώ το μίγμα.
- Ψήνουμε για 50' περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με άχνη και τρώμε το σουφλέ καυτό.
Μους λεμονιού
Yλικά για 5 άτομα
- 2 μεγαλούτσικα ζουμερά λεμόνια ακέρωτα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 3 ολόφρεσκα αβγά
- 20 γρ. κορν φλάουερ
- 20 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 20 ml νερό
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε προσεκτικά τα αβγά και κρατάμε χωριστά τα ασπράδια.
- Βάζουμε τους κρόκους σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κορν φλάουερ και το νερό.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε τα λεμόνια και παίρνουμε το ξύσμα που χρειαζόμαστε.
- Στη συνέχεια τα στύβουμε και περνάμε το χυμό από σουρωτήρι.
- Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό στο κατσαρολάκι με τα υπόλοιπα και βάζουμε το μείγμα να πήξει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει μόλις να τρεμουλιάζει (δεν αφήνουμε να βράσει).
- Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο (σχεδόν λυωμένο), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν κρυώσει η κρέμα τελείως, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε λίγη-λίγη στο μείγμα, ανακατεύοντας κάθε φορά απαλά με κουτάλι, να ενσωματωθεί, χωρίς να χάσει τον όγκο της.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτήρια ή αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρισμα.