
Δοκίμασε τις παρακάτω συνταγές για σούπερ γλυκά με βερίκοκο.
Παγωτό με Φρέσκα Βερίκοκα
Υλικά
- 1/2 κ. βερίκοκα ώριμα, όχι λιωμένα
- 150 γρ. άχνη
- 250 γρ. γιαούρτι, πλήρες
- 1 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
- χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα φρούτα σε κομματάκια, τα πασπαλίζουμε με άχνη και κονιάκ, τα αφήνουμε σε μπολ στο ψυγείο για 1 έως 2 ώρες.
- Τα πολτοποιούμε μαζί με τα υγρά τους, τα μεταφέρουμε στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι και το χυμό λεμονιού, χτυπάμε καλά 15 λεπτά να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Ρίχνουμε σε τάπερ το μίγμα και βάζουμε στην κατάψυξη.
- Χτυπάμε ανά 2ωρο για 3 φορές ακόμη για να μην μας κάνει κρυστάλλους, στο τελευταίο χτύπημα στην επιφάνεια του μίγματος.
- Σερβίρουμε με σιρόπι, μπισκότα ή σκέτο.
Eύκολη Μους Βερίκοκο
Υλικά
- 1 κονσέρβα βερίκοκα
- 1 στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 4 ασπράδια αυγών
- 1 βανίλια
- 4-5 φρέσκα βερίκοκα σε καρεδάκια για το ντεκόρ
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα βερίκοκα της κονσέρβας και τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
- Θέλουμε 1 φλιτζάνι πολτό. Ανακατεύουμε καλά τον πολτό με το γιαούρτι και τη βανίλια.
- Xτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, ενσωματώνοντας λίγη λίγη τη ζάχαρη.
- Με απαλές κινήσεις, ενσωματώνουμε με σπάτουλα τη μαρέγκα στο μείγμα με τα βερίκοκα και το γιαούρτι.
- Μοιράζουμε σε μπολάκια και παγώνουμε για 2 ώρες περίπου στο ψυγείο.
- Μόλις στερεοποιηθεί το μείγμα, στολίζουμε με τα ψιλοκομμένα βερίκοκα.
Τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και βερίκοκα με γλυκό κρασί
Υλικά
Για τη βάση
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 φλ. ζάχαρη
- 1/4 φλ. αμύγδαλα τριμμένα
- 1/4 φλ. νιφάδες βρώμης
- 2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- ¼ φλ. ελαιόλαδο απαλό
Για την κρέμα
- 1 φλ. γιαούρτι
- 2 αβγά
- 1/4 φλ. ζάχαρη
- 2 –3 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 2 δόσεις βανιλίνη
Για την επικάλυψη
- 1 κ. φρέσκα βερίκοκα
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1/3 φλ. γλυκό κρασί (Σάμου, Λήμνου)
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη βάση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και τις νιφάδες βρώμης σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
- Προσθέτουμε το μείγμα βρώμης- αμυγδάλων και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
- Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το στρώνουμε σε φόρμα.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την επικάλυψη
- Πλένουμε τα βερίκοκα, τα χωρίζουμε στα δύο και βγάζουμε τα κουκούτσια.
- Τα βάζουμε σε βαρύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με την ζάχαρη και το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας και ξαφρίζοντας το γλυκό, μέχρι να πήξει και να γίνει το σιρόπι σαν ζελέ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν βάζουμε στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε την κρέμα:
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός το γιαούρτι, τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του γιαουρτιού.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Καλύπτουμε με τα βερίκοκα και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο 5 –6 ώρες πριν σερβίρουμε.