
Υπάρχει πραγματικά βιολογικό κρασί; Διότι στις ετικέτες αναγράφεται «οίνος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας» και όχι «βιολογικό κρασί».
Υπάρχει σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά βιολογικό κρασί στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένα. Ανήκω στην ομάδα που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα προδιαγραφής της παραγωγής βιολογικού κρασιού, και οι προτάσεις μας κατατέθηκαν και επεξεργάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνταχθεί Ευρωπαϊκός Κανονισμός που θα διέπει την παραγωγή βιολογικού κρασιού.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό στην τέχνη του οινοποιείν που μπορεί να προστατέψει το κρασί από το να μη γίνει ξίδι, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
Δεν υπάρχει τέτοιο μυστικό. Ο θειώδης ανυδρίτης είναι η απαραίτητη αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει το κρασί –κάθε κρασί– από την οξείδωση και έτσι διατηρεί τη γεύση του και το άρωμά του. Όμως, στην οινοποίηση και την επεξεργασία των κρασιών μπορούμε να προτιμήσουμε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε βιολογικής προέλευσης είτε φυσικά, και όχι συνθετικά χημικά. Με αυτή την έννοια έχουμε ένα «βιολογικό κρασί».
Μπορούν τα βιολογικά να σταθούν σε καλό επίπεδο, αν συγκριθούν με τα συμβατικά ελληνικά κρασιά;
Μα και βέβαια! Ένα κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας κακά οινοποιημένο είναι ένα κακό κρασί, όπως και ένα κακά οινοποιημένο κρασί από σταφύλια συμβατικής γεωργίας. Το σταφύλι, είτε προέρχεται από βιολογική είτε από συμβατική καλλιέργεια, μεταποιείται με τον ίδιο τρόπο, και για να έχουμε ένα καλό κρασί, πρέπει ο οινοποιός να εφαρμόσει σωστά την τέχνη του. Τα βασικά στοιχεία είναι τρία, αυτά που φιγουράρουν και στην ετικέτα: ο τόπος, η ποικιλία και ο οινοποιός. Για να φτάσεις στην παραγωγή ενός καλού κρασιού φροντίζεις να εξασφαλίσεις ένα καλό σταφύλι και η ποιότητα και ο χαρακτήρας του καλού σταφυλιού διασφαλίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βιολογική γεωργία; Ήταν θέμα ιδεολογίας;
Ξεκίνησα γύρω στο 1987. Το αμπέλι είναι εύκολο να γίνει βιολογικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα ιδανικότερα οικοσυστήματα για την άμπελο. Αν φυτέψεις στο σωστό τόπο, το ίδιο το αμπέλι, το αμπελοτόπι δηλαδή, αυτό που λένε οι Γάλλοι terroir, σε βοηθάει να το φροντίσεις με φυσικό τρόπο. Οι δικοί μου αμπελώνες, όπως και αυτοί των συνεργαζόμενων αμπελουργών, μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις για βιολογική καλλιέργεια και έτσι έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις καλλιέργειες, αφού δέχτηκαν τις απόψεις μου. Βέβαια πάντα με την καθοδήγηση γεωπόνων ειδικών στην αμπελουργία. Το αμπέλι, από την άλλη, δεν θέλει κόπο, αλλά σκιά ανθρώπου. Ο αμπελουργός να βρίσκεται στο αμπέλι. Δεν βάζεις τον αυτόματο πιλότο σε κάτι που εξαρτάται από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να παρακολουθείς και να παρεμβαίνεις συνεχώς. Να προλαμβάνεις. Και έχεις σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια το ίδιο το αμπέλι.
Ποιες είναι οι διαφορές στην καλλιέργεια των βιολογικών και των συμβατικών σταφυλιών;
Ένας μερακλής αμπελουργός νοιάζεται από τη στιγμή της εγκατάστασης του αμπελώνα, παρακολουθώντας κάθε χρονιά το βλαστικό κύκλο, την πορεία ωρίμανσης κλπ. Αυτό που ξεχωρίζει τη βιολογική από τη συμβατική καλλιέργεια είναι ο τρόπος και η φιλοσοφία άσκησης αυτής της πρακτικής. Κάνεις συνεργό σου το αμπέλι για τη συντήρηση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος. Αυτό όχι για την οικολογική σου ευαισθησία, αλλά για τη φυσιολογική του θρέψη, την εξέλιξη και την προφύλαξή του. Δεν χρησιμοποιείς χημικά για τη ζιζανιοκτονία, ούτε ισχυρές χημικές ουσίες για την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ο αμπελουργός δεν κινδυνεύει από αυτά, ούτε μολύνεται το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τα υπολείμματα.
Και ο καταναλωτής;
Δεν το κάνω για τον καταναλωτή. Ο καταναλωτής για μένα έρχεται τελευταίος. Πρώτα και κύρια, το κάνω για την ποιότητα και το χαρακτήρα των σταφυλιών που θα μου δώσουν ποιότητα στο κρασί, μετά για το περιβάλλον και τον αμπελουργό, και μετά για τον καταναλωτή. Εξάλλου, οι ποσότητες φυτοφαρμάκων που θα περάσουν στο κρασί από τη συμβατική καλλιέργεια δεν είναι σπουδαίες. Αυτές όμως που θα «λούσουν» τον αμπελουργό; Αυτές που θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα;»
«Κτήμα Λίγας» - Τοπικοί Οίνοι Πέλλας
Ροδίτης
Λευκός
Ροθανθός (ροζέ)
Ερυθρός
Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ