
Νόστος Pink, Επιτραπέζιος Οίνος Ερυθρωπός (από Grenache και Syrah)
Από την Οινοποιία Μανουσάκη, Νομός Χανίων, Κρήτη
Τριανταφυλένιο χρώμα, φρουτώδες άρωμα που θυμίζει πιπεράτο κεράσι, ρόδι και φράουλα. Γεύση πλούσια και αρκετά στιβαρή, χάρη στις ποικιλίες, με πολύ ωραία πιπεράτα στοιχεία που κρατούν και στην επίγευση.
Πρόταση
Mε φασόλια γίγαντες στο φούρνο και με κοτόπουλο στη σχάρα
Γιατί ταιριάζει
Η αίσθηση της γλύκας που δίνει το άμυλο των φασολιών και η απαλή υφή του κοτόπουλου καθώς και η πλούσια γεύση τους ταιριάζει γάντι με την προσωπικότητα των ροζέ κρασιών, αν έχουν τη σοβαρότητα και τη στιβαρότητα του Nόστος Pink.
Τι άλλο να πιούμε
Εξίσου στιβαρά ροζέ όπως: Δρυόπη του Γιάννη Τσέλεπου, Ατάραχος του Μιχαλάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης, το ροζέ Βιβλία Χώρα και τον Αμέθυστο Ροζέ του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.
Λύκος Merlot 2006, Ερυθρός Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας
Από τον οινοποιό της Εύβοιας Απόστολο Λύκο

Ένα πολύ ωραίο Merlot με βαθύχρωμη βυσσινί-ρουμπινένια φορεσιά. Δαμάσκηνα, βύσσινα και ξηροί καρποί πασπαλισμένοι με πιπέρι και κάπνισμα – μια αρωματική και γευστική εντύπωση που σ’ ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος του θαυμάσιου αυτού κρασιού.
Πρόταση
Mε μοσχάρι μαγειρευτό με μελιτζάνες και με κουνέλι στιφάδο
Γιατί ταιριάζει
Αν και δεν είναι φρουτώδες κρασί, βγάζει μια γλύκα σαγηνευτικότατη που ταιριάζει με τη γλύκα της μελιτζάνας και του κρεμμυδιού στο στιφάδο και ισορροπεί με τον πλούτο των φαγητών.
Τι άλλο να πιούμε
Το Chateau Julia Merlot του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, το Merlot του Κτήματος Εύχαρις αλλά και το Merlot Κοκκινόμυλος του Τσέλεπου.
Κτήμα Κατσαρού Merlot 2006
Ερυθρός Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Σκούρο ρουμπινί, μοσχοβολά λουλούδια, άσπρο πιπέρι, κόκκινα φρούτα, σοκολάτα και καραμελωμένο δαμάσκηνο. Πλουσιότατο στη γεύση, παχύ και στιβαρό, με θαυμάσιες, πιπεράτες ταννίνες.
Πρόταση
Mε κατσικάκι στο φούρνο, με μοσχάρι γιουβέτσι, με Osso Buco με κριθαράκι.
Γιατί ταιριάζει
Αν και με έντονα φρουτώδη γεύση, οι στιβαρές πιπεράτες ταννίνες του «κουμπώνουν» θαυμάσια με τον πλούτο και την ένταση του κατσικιού και του Osso Buco.
Tι άλλο να πιούμε
Λόγω πλούτου και στιβαρότητας, επιλέγουμε συνειδητά το Μerlot του Σαμπάνη, το Anvοny’s Animus Merlot του Τσώλη από τη Μεσσηνία και τον Διάπορο του Κτήματος Κυρ Γιάννη (κι ας μην έχει καθόλου Merlot).
Syrah Τζιβάνη 2007
Θηβαϊκός Τοπικός Οίνος

Χρώμα ρουμπινί με κεραμιδί τόνους, ελκυ-στικότατα αρώματα μαύρου φρούτου, γλυκόριζας, έντονου καπνίσματος, υποψίας δέρματος και μαύρου πιπεριού. Πλούσια γεύση με πιπεράτες ταννίνες και τραγανό φρούτο.
Πρόταση
Mε αρνίσια παϊδάκια, με σκορδάτο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, με βοδινή μπριζόλα.
Γιατί ταιριάζει
Φαγητά πλούσια, με έντονη γεύση που μόνο στο αρωματικό και γευστικό προφίλ ενός καλού Syrah θα βρουν το μάστορά τους, όπως συμβαίνει με το Syrah Τζιβάνη.
Τι άλλο θα πιούμε
Syrah Αβαντίς του Απόστολου Μούντριχα, Νόστος Syrah του Μανουσάκη από την Κρήτη και Syrah του Παυλίδη από τη Δράμα. Όλα πλούσια, στιβαρά και κομψότατα, κατάλληλα για γευστικές αρμονίες.
Οίνος Φυσικώς Γλυκύς
Από το Κτήμα Μιχαλάκη, Νομός Ηρακλείου, Κρήτη

Κίτρινο με χρυσαφί τόνους. Ένα κομψότατο γλυκό κρασί με γεύση απαλή, μετρημένη και ελκυστική γλύκα, πιπεράστη επίγευση. Αρωματικά θυμίζει μοσχάτο και μοσχοβολάει μαστίχα με μια υποψία λουλουδιών και καραμελωμένο σταφύλι.
Πρόταση
Mε φρουτοσαλάτες και με κρέμα καραμελέ
Γιατί ταιριάζει
Η μετρημένη του γλυκύτητα ζητάει την κομψή γευστική συνοδεία που προσφέρει η φρεσκάδα της φρουτοσαλάτας και η απαλότητα της κρέμας καραμελέ.
Τι άλλο να πιούμε
Μοσχάτο οπωσδήποτε, αλλά στις πιο κομψές του εκδοχές. Δηλαδή, το Μοσχάτο (Αλεξανδρείας) του Πέτρου Χατζηγεωργίου από τη Λήμνο, το Μοσχάτο Ρίου του Θανάση Παρπαρούση και το Μοσχάτο Ευφραίνει (Moscato Trani) της ΕΜΕΡΥ από τη Ρόδο.