
Μαλαγουζιά, Καρρά 2009
Πόρτο Καρράς/Τοπικός Οίνος Σιθωνίας
Λαμπερό κιτρινωπό χρώμα, όμορφα αρώματα: φυτικά, λουλουδάτα (υπόνοιες τριαντάφυλλου), φρουτώδη (βερίκοκο), μαζί με μικρά αγγίγματα από λιβάνι. Γεύση πλούσια, χορταστική, φρέσκια και δροσερή, χάρη στην οξύτητα, και προικισμένη με αρωματική διάρκεια
Πρόταση
Χορτόπιτα με πολλά αρωματικά
Γιατί ταιριάζουν
Τα χόρτα και τα μυριστικά που περιέχει δένουν με τα αρώματα της Μαλαγουζιάς και ο γευστικός πλούτος του κρασιού «ζυγίζεται» επιτυχώς με το γευστικό πλούτο της πίτας.
Τι άλλο να πιούμε
Μια άλλη ωραία Μαλαγουζιά, της Κλαούντια Παπαγιάννη, ή το θαυμάσιο Sauvignon Blanc του Χατζηγεωργίου.
«Διάδοχος» Συμεωνίδη 2009 (Chardonnay 100%)
Ελαιοχώρι Καβάλας/Toπικός Οίνος Παγγαίου

Πεντακάθαρο και λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Λεπτά και κομψά αρώματα ανανά, λεμονιού και μπανάνας. Γεύση πλούσια, έντονη και με διακριτική λιπαρότητα.
Πρόταση
Γαρίδες σαγανάκι
Γιατί ταιριάζουν
Οι γαρίδες από μόνες τους θέλουν ένα σωστά πλούσιο λευκό κρασί. Ακόμα περισσότερο που το σαγανάκι γαρίδας έχει –στις περισσότερες εκδοχές του– τόσο περίπλοκη σύνθεση και τέτοια λιπαρότητα, που το Chardonnay θεωρείται σχεδόν δεδομένο.
Τι άλλο να πιούμε
Το Ασύρτικο του Αργυρού χωρίς βαρέλι από τη Σαντορίνη ή το έξοχο λευκό του Βαγγέλη Χατζηβαρύτη (Sauvignon Blanc-Ασύρτικο).
«Θαλασσογραφία» Ροζέ, Κύκλοι Οίνου
Τραγάνα Φθιώτιδος/Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Ένα πολύ όμορφο ροζέ από Cabernet Sauvignon. Με ωραίο ροδί χρώμα και αρώματα ροδιού και φραγκοστάφυλου. Ευχάριστη γεύση, με σωστά ζυγισμένο βάρος και αίσθηση φρουτώδους γλυκύτητας, εμφανίζει σωστή οξύτητα που φτιάχνει την ισορροπία του κρασιού.
Πρόταση
Μαλακά τυριά
Γιατί ταιριάζουν
Τα μαλακά τυριά θέλουν τους τόνους των φρούτων και η «Θαλασσογραφία», με τα αρώματα του ροδιού και φραγκοστάφυλου, ταιριάζει απόλυτα.
Τι άλλο να πιούμε
Ιδανικές εναλλακτικές επιλογές είναι τα ροζέ από Αγιωργίτικο, όπως το ροζέ του Κτήματος Δρυόπη και το ροζέ «Βυσσινόκηπος» του Παλυβού.
«Aβέρκιος» Ερυθρός, Αναστασίας Φράγκου
Νέος Βουτζάς Ραφήνας/Επιτραπέζιος Οίνος

Χαρμάνι από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο. Βαθύχρωμο, με ιώδεις ανταύγειες και πολύ νεανικό. Αρώματα μελανιού, βανίλιας, βύσσινου και φρυγανισμένου ψωμιού. Γεύση ούτε υπερβολικά πλούσια, ούτε αδύναμο, με αρκετά σαφή οξύτητα
Πρόταση
Αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο – και μάλιστα με ζυμαρικά
Γιατί ταιριάζουν
Το αρνάκι ή το κατσικάκι στο φούρνο έχει πλούσια βαθιά γεύση με γλυκιά και «στρογγυλή» επίγευση. Ταιριάζει έτσι με τα μάλλον γλυκά αρώματα και την προσωπικότητα του «Αβέρκιου». Ακόμα, η οξύτητα του κρασιού ισορροπεί τη λιπαρότητα του κρέατος.
Τι άλλο να πιούμε
Το χαρμάνι Cabernet Sauvignon/Αγιωργίτικου φαίνεται ιδανικό, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο «Σεμέλη Ερυθρός», το «Κατώγι-Αβέρωφ» ή το «Μέγας Οίνος» του Σκούρα
Κτήμα Τσέλεπου Ερυθρό 2006
Ρίζες Αρκαδίας/Τοπικός Οίνος Τεγέας

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παραδοσιακό χαρμάνι Cabernet Sauvignon/Merlot. Πολύ πολύ βαθύχρωμο και νεανικό, με «γλυκιά» αίσθηση από τα αρώματα κερασιού/φρούτων του δάσους και μια υποψία κυδωνιού. Πληθωρική γεύση, που –σε διακριτικά βοτανικό «κλίμα»– περιβάλλεται από πολύ έντονες ταννίνες.
Πρόταση
Αρνί σούβλας
Γιατί ταιριάζουν
Το αρνί σούβλας με την ιδιαίτερα πληθωρική γεύση και την αυξημένη ποσότητα λίπους, χρειάζεται ένα πολύ πληθωρικό κρασί για να λάμψει. Οι ταννίνες του «Κτήματος Τσέλεπου» έχουν κι αυτές το ρόλο τους στη δημιουργία της ισορροπίας.
Τι άλλο να πιούμε
Τη «Φτελιά» από τη Μεσσηνία στην Cabernet Sauvignon εκδοχή της ή το Cabernet Sauvignon «Άσπρος Λαγός» του Νίκου Δουλουφάκη από τις Δαφνές Ηρακλείου Κρήτης.