
Στα ποτήρια μας εμφανίστηκαν εξαιρετικά πράγματι κρασιά, που απέσπασαν αντίστοιχα υψηλές βαθμολογίες. Όμως η πηγή του ενθουσιασμού μας, πέρα από την ποιότητα που μας προσφέρθηκε, βρισκόταν στη συνειδητοποίηση ενός από τα πολύτιμα μυστικά του κρασιού: δεν είναι μόνο το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir και η Touriga Nacional του Port που δίνουν μεγάλα κόκκινα, ούτε τα μεγάλα κρασιά παράγονται μόνο στη Γαλλία και στην κοιλάδα του Douro της Πορτογαλίας… Με το που κοιτάζουμε πιο προσεκτικά τις φυσικές συνθήκες και το υλικό της κάθε οινοποιητικής χώρας, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Πραγματικά, σε ό,τι έχει να κάνει με την Ιταλία, το Piemonte είναι πολύ πιο ευνοημένο από την Τοσκάνη και τα πολύ διάσημα Chianti της. Στο Piemonte –και μάλιστα στην περιφέρεια της Ονομασίας Προέλευσης «Barolo»– οι εδαφικές συνθήκες και το κλίμα είναι ιδανικά για την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Μαζί, υπάρχει και η καταπληκτική ποικιλία σταφυλιού Nebbiolo, που στα καλύτερα αμπελοτόπια (όχι απλώς στα καλύτερα χωριά της περιφέρειας) και στα χέρια των σοβαρών οινοποιών δίνει αποτελέσματα σαν και αυτά που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό μας. Και ακόμη πιο μεγάλα ίσως! Σαν και αυτό που είχα το προνόμιο να απολαύσω το 1997: ένα Barolo «Monfortino» Riserva του 1971, που σε όλους τους συμπότες προκάλεσε ρίγη συγκίνησης – ανεπανάληπτη εμπειρία!
Δεν χρειάζεται, λοιπόν, αναγκαστικά να έχει κανείς διαβάσει το ιστορικό βιβλίο του Michael Garner «Tar and Roses» («Πίσσα και Τριαντάφυλλα»), ούτε να έχει κάνει master class μαζί του, για να καταλάβει το Barolo και το μεγαλείο του. Στην Ελλάδα, δόξα τω Θεώ, υπάρχει πληθώρα ιταλικών κρασιών και αρκετά δείγματα εξαιρετικών Barolo. Kι έτσι, δεν χρειάζεται να περιμένετε πότε θα ταξιδέψετε, ούτε να «φορτώνετε» τους φίλους σας με βαριά καθήκοντα μεταφοράς φιαλών από την Ιταλία.
Στη γευστική μας δοκιμή είχαμε δεκαπέντε δείγματα από διάφορα χωριά και αμπελοτόπια, όλα σχεδόν υψηλότατου επιπέδου. Μόνο ένα δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει τις υψηλές προδιαγραφές των υπολοίπων. Διαπιστώσαμε ομόφωνα ότι όλα είχαν οινοποιηθεί με φιλόδοξο τρόπο, είτε εξέφραζαν τον παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης και παλαίωσης, είτε τον λεγόμενο «μοντέρνο». Γιατί πολλές φορές «παραδοσιακό» και «μοντέρνο» μπλέκονται, και εκεί που έχεις ένα κρασί ολοφάνερα οινοποιημένο παραδοσιακά (φάνηκε αρκετές φορές στη δοκιμή μας), δυσκολεύεσαι να καταλάβεις πώς προσφέρει ένα τόσο σύγχρονο feeling. Όλα τα δείγματα, ακόμα κι εκείνα που το χάδι του χρόνου είχε αρχίσει να απαλύνει και να «στρογγυλεύει», διατηρούσαν την οικεία στιβαρότητα «σήμα κατατεθέν» του Barolo. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε έξοχους συνοδούς για την πλούσια κουζίνα του χειμώνα, όχι αναγκαστικά ιταλική.
Προσωπική αίσθηση του γράφοντος ήταν ότι τα πιο ανοιχτόχρωμα κρασιά συμπεριφέρθηκαν με πιο ενδιαφέροντα τρόπο από τα πιο σκούρα. Τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν δύο διαφορετικά κρασιά του ίδιου οινοποιού, Bruno Ceretto, από διαφορετικά αμπελοτόπια (ευκαιρία για σύγκριση ιδιοσυγκρασιών!), αλλά και το έξοχο Canubi του Michele Chiarlo δεν πήγε πίσω σε ενδιαφέρον. Πάντως, Bruno Ceretto και Michele Chiarlo ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της γευστικής δοκιμής. Ενδιαφέρον δείγμα ήταν και το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα και στις γευσιγνωσίες του ΕΥ ΖΗΝ «Riserva» 2000 της Ca’ Vergana. Αν πάντως υπήρχαν στη διάθεσή μας περισσότερα δείγματα, δεν θα μιλούσαμε «απλώς» για classy, συναρπαστική γευσιγνωσία, αλλά για γευσιγνωσία μεγατόνων!
Barolo Zonchera 2001/Ceretto

Χρώμα αρκετά βαθύ με κεραμιδιές αποχρώσεις. Πολύπλοκα, υπέρκομψα, ζαχαρωμένα φρούτα και κουφέτο αμυγδάλου, αρώματα υάκινθου, βιολέτας και τριαντάφυλλου, σε βαθύ φόντο πίσσας, καφέ σε λικέρ και φύλλων καπνού. Δυναμικό, πληθωρικό στόμα με έξοχη δομή, στιβαρό και μεταξένιο, εξαιρετική επίγευση (ντυμένη στο φρούτο), μια επιτομή του Μπαρόλο. (Aίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 94/100
Barolo Bricco Rocche Βrunate 1998/Ceretto

Μεσαίου βάθους κόκκινο, με άφθονο κεραμιδί. Αρώματα ξύλου και πίσσας, υπερώριμα κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, βιολέτα και τριαντάφυλλο, αλλά και σάρκα από κυνήγι, σε μια κλασάτη σύνθεση που διδάσκει την αρωματική παλέτα της προέλευσης. Στόμα ισχυρό, με δυναμικές και κομψές ταννίνες, που συνδυάζονται εξαιρετικά με τη γλύκα της άφθονης αλκοόλης. (Aίολος)
Βαθμολογία: 93,75/100
Barolo Cannubi 2001/Michele Chiarlo

Αρκετά βαθύ κόκκινο, με άφθονο κεραμιδί. Ώριμη μύτη, με δέρμα, ξερά φρούτα μαριναρισμένα σε αλκοόλ, ζωικό φόντο, καφέ, μανιτάρι αλλά και κυνήγι, σε ένα σύνολο όπου επικρατεί η κομψή πλευρά αυτών των αρωμάτων. Το στόμα μπαίνει γλυκά, για να ακολουθήσουν οι δυναμικές ταννίνες που το ζωηρεύουν, και να καταλήξει σε πολύ μεγάλη επίγευση. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 90,75/100
Barolo 2001 Prunotto/ Marchesi Antinori

Αρκετά βαθύ κόκκινο με κεραμιδιές αποχρώσεις. Πληθωρική μύτη, με πίσσα και γραφίτη, έπειτα ώριμο κόκκινο φρούτο, πιπέρι, κακάο και ταμπάκο, μέντα πιπεράτη και πιπέρι σετσουάν που του χαρίζουν καυτερή αίσθηση. Στόμα πλούσιο, παχύ και πληθωρικό, με θερμότητα αλκοόλης και έξοχες δυναμικές ταννίνες. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)
Βαθμολογία: 90,25/100
Barolo Riserva 2000 Ca’ Vergana

Μεσαίου βάθους ερυθρό, με πολύ κεραμιδί. Πληθωρική μύτη, με έντονο φρούτο, κέδρο, πιπέρι και ζωικά αρώματα, σοκολάτα σε πιο μοντέρνο στιλ – μόνο η πίσ-σα κάνει το κρασί να συγκλίνει προς την ποικιλία απ’ όπου προέρχεται. Στόμα με άφθονη γλύκα αλκοόλης, πλούσιο και στιβαρό μέχρι τραχύτητας, με σωστή οξύτητα και πιπεράτη επίγευση. (H Oινωδία του Sommelier, 210 6535990, 6976 371567)
Βαθμολογία: 90/100
Barolo Tortoniano 2001/Michele Chiarlo

Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα, με κεραμιδί αποχρώσεις σε όλη τη μάζα του. Συμπαγής μύτη από ώριμα ζαχαρωμένα φρούτα, δέρμα, σοκολάτα, καπνό και πίσσα, που εκφράζει το κομψό κλασικό στιλ του Barolo. Στόμα με γλυκόπιοτο αλκοόλ ακολουθείται από ωραίες ταννίνες, καλά ζυγισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. (Santa Maura)
Βαθμολογία: 89,25/100
Barolo 1999/Antario

Κόκκινο μεσαίου βάθους με τονισμένο κεραμιδί. Τυπική μύτη, με έντονη αίσθηση φρούτων του δάσους, ξηρά φρούτα, δαμάσκηνο και σταφίδα, βιολέτα σε φόντο πίσσας, ταμπάκο και μελάνι. Εξαιρετικά γενναιόδωρη δομή, με όγκο και έξοχη ισορροπία μεταξύ πλούσιας αλκοόλης και πληθωρικής οξύτητας. Άφθονες αλλά ευλύγιστες ταννίνες, με πολύ φρούτο. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 87,50/100
Barolo 1999/Gaja

Μεσαίου βάθους ερυθρό με λίγο κερα-μιδί. Φίνα ζωικά αρώματα από σάρκα κυνηγιού, κέδρο και γραφίτη μολυβιού μαζί με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων και καπνό. Στόμα πληθωρικό, με ωραία δομή, αισθητή οξύτητα και πιπεράτες ταννίνες, που του δίνουν νοστιμιά και δυνατότητες εξέλιξης. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική)
Βαθμολογία: 87,25/100
Barolo 2001/Pio Cesare

Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα με κεραμιδί αποχρώσεις σε όλη τη μάζα του. Αρώματα ξερών φρούτων, δέρμα και γήινα αρώματα καπνού και τζακιού, καφές, πιπέρι και μανιτάρια σε χαμηλή ένταση. Στόμα που δείχνει ότι έχει περάσει το βέλτιστο, με δυνατές αλλά λίγο στεγνές ταννίνες, που δείχνουν ότι πρέπει να καταναλωθεί τώρα. (Aίολος)
Βαθμολογία: 86,75/100
Βarolo Riserva 2000 Casa Martelletti

Μεσαίου βάθους ερυθρό χρώμα με ευδιάκριτο κεραμιδί. Συμπαγής ώριμη και κομψή μύτη από αρωματικά ξύλα, μαρμελάδα, βιολέτα, καπνό πίπας και λίγη πίσσα στο φόντο. Στόμα πλούσιο και καλοδομημένο, με ωραίες, μάλλον μαλακές και ντυμένες με φρούτο ταννίνες, πράγμα που επιβεβαιώνει τη ωριμότητά του. (H Οινωδία του Sommelier)
Βαθμολογία: 85,75/100