
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ (Βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση)
Η βιολογική καλλιέργεια θεωρεί τη γη, τα φυτά και τα ζώα ως ένα ενιαίο σύνολο. Δεν χρησιμοποιεί κανένα συνθετικό λίπασμα ούτε συνθετικά χημικά προϊόντα ως μέσα καταπολέμησης, αφού αυτά αφήνουν επικίνδυνα κατάλοιπα για τον άνθρωπο. Η λίπανση γίνεται με φυσικό τρόπο και η κατεργασία του εδάφους είναι η ελάχιστη. Η βιολογική καλλιέργεια ως μέσα προφύλαξης χρησιμοποιεί μόνον το θειάφι και το θειικό χαλκό με σκοπό την μείωση των εχθρών και με τρόπο που επαναφέρει τη φυσιολογική ισορροπία χωρίς να μειώνει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα. Για τα βιολογικά κρασιά (οινοποίηση) δεν υπάρχει ακόμη επίσημος ορισμός. Ας πούμε λοιπόν απλά ότι πρόκειται για κρασιά που έχουν προέλθει από αμπέλια που έχουν καλλιεργηθεί βιολογικά και έχουν τη μικρότερη δυνατή ( ή και καθόλου) προσθήκη θειώδους.
ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ (Βιοδυναμική καλλιέργεια)

Η βιοδυναμική καλλιέργεια, που έχει πατέρα τον Rudolf Steiner (1861- 1925), προϋποθέτει την βιολογική καλλιέργεια και επιπλέον χρησιμοποιεί την επίδραση των κοσμικών δυνάμεων στα φυτά. Πρακτικά όσοι καλλιεργούν βιοδυναμικά είναι απαραίτητο να ακολουθούν το ετήσιο βιοδυναμικό ημερολόγιο εργασιών της Maria Thun ή άλλων βιοδυναμικών. Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μια προσέγγιση που περιλαμβάνει τις πνευματικές δυνάμεις του παραγωγού και τις κοσμικές δυνάμεις, μαζί με διάφορες προετοιμασίες για την ενίσχυση των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών αποκλείοντας κάθε χρήση φυτοφαρμάκων. Μια άλλη κατηγορία βιοδυναμικών κρασιών είναι αυτά που όχι μόνο προέρχονται από βιοδυναμικούς αμπελώνες αλλά ακολουθούν για τη διαδικασία παραγωγής βιοδυναμικούς επίσης κανόνες. Η βιοδυναμική οινοποίηση αποκλείει την προσθήκη ζάχαρης ή συμπυκνωμένου γλεύκους και την αύξηση ή μείωση της οξύτητας. Επίσης αποκλείει την κρυοεκχύλιση, τη ψύξη και κάθε προσθήκη ζυμών που έχουν παραχθεί βιομηχανικά αφού δρουν σε βάρος των ιθαγενών ζυμών. Η βιοδυναμική οινοποίηση αποτρέπει τον έλεγχο των θερμοκρασιών ζύμωσης αφού οι ζυμώσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες τείνουν να καταστρέψουν τη φυσική ισορροπία. Η φυσική άνοδος της θερμοκρασίας θα επιτρέψει φυσιολογικά (κατά την άποψη των υποστηρικτών της) να φορτίσει το κρασί με επιπλέον ποιότητα και ιδιότητες. Όσον αφορά την προσθήκη θειώδους δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της, με την προϋπόθεση της χρήσης μικρών δόσεων.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ

Για αιώνες το κρασί γινόταν με φυσικό τρόπο, δηλαδή χωρίς την χρήση συντηρητικών και ουσιών που χρησιμοποιούνται στην σύγχρονη συμβατική οινοποίηση. Προϋπόθεση γι'αυτό ήταν και είναι το σταφύλι να μην έχει δεχθεί φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα ή πότισμα. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της οινοποίησης δεν θα χρησιμοποιήσουμε θειώδες, η βιομηχανικές ζύμες και η μετατροπή των σακχάρων σε αλκοόλη θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στις ιθαγενείς ζύμες του αμπελιού και του χώρου της οινοποίησης. Δεν προσθέτουμε σάκχαρα ούτε οξέα. Μετά τη ζύμωση μεταγγίζουμε το κρασί προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή διαύγεια αλλά δεν το διηθούμε, ώστε να μην το επιβαρύνουμε με ουσίες ξένες προς το κρασί.
Επιλέγουμε να σας φωτίσουμε. Αλλά μην μας ρωτήσετε τι πρέπει να διαλέξετε. Αυτό εξαρτάται κατ' αρχήν από τις απόψεις που έχετε περί διατροφής και υγιεινής, από τα βαθύτερα προσωπικά σας πιστεύω και από τις γευστικές σας προτιμήσεις. Αφού φυσικά προχωρήσετε στη δοκιμή τους.