Είσαστε ταξιδευτής και οινόφιλος και θέλετε να περάσετε μερικές μέρες στην Τοσκάνη, να απολαύσετε μοναδική φύση γραφικά χωριά και ιστορικές πόλεις; Με την ευκαιρία φυσικά θα επισκεφθείτε διάσημα οινοποιεία και θα βάλετε στο τραπέζι σας εξαιρετικά κρασιά. Φτάνετε λοιπόν στο Fiumicino στη Ρώμη, παίρνετε το αμάξι που έχετε νοικιάσει βάζετε πλώρη για το Montepulciano ή τη Siena - χωρίς να κοιτάτε δεξιά και αριστερά. Κρίμα, γιατί αν κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέχατε λίγο περισσότερο το τοπίο, ίσως κάτι να σας έκανε «κλικ». Και ίσως, πάλι, να αποφασίζατε να αφαιρέσετε κάποιες μέρες από τις διακοπές σας στη Τοσκάνη και να γνωρίσετε την εξ’ ίσου γοητευτική Umbria και να δοκιμάσετε μερικά υπέροχα κρασιά. Γαλήνια, γεμάτη καταπράσινους λόφους και πεδιάδες, με τις λεύκες να δίνουν τον τόνο, η Umbria δεν υστερεί καθόλου τουριστικά σε σχέση τη γειτονική Τοσκάνη. Η Περούτζια, η Ασίζη, το Ορβιέτο, και όχι μόνο, είναι πόλεις που αξίζουν την προσοχή σας. Όπως τη ίδια προσοχή αξίζουν (είπαμε είσαστε οινόφιλος) και τα κρασιά της περιοχής. Πριν λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την περιοχή και να ανακαλύψουμε τόσο τις ομορφιές της όσο και τα εξαιρετικά κρασιά που προτείνουν αρκετοί σπουδαίοι και διάσημοι παραγωγοί της περιοχής. Εστιάζοντας λοιπόν στην οινική Umbria οφείλουμε να πούμε κατ’ αρχήν ότι η φήμη της και η ποιοτική αιχμή του δόρατος οφείλονται κατά κύριο λόγο στα λευκά της κρασιά που προέρχονται κυρίως από την ποικιλία Trebbiano όπως και της γειτονικής Τοσκάνης. Τα τελευταία χρόνια και μία άλλη λευκή ποικιλία το Grecchetto έχει αρχίσει να κάνει δυναμικά την εμφάνιση της και τα αποτελέσματα υπόσχονται πολλά, κυρίως σε ότι αφορά χαρμάνια σε συνεργασία με το Chardonnay. Η κυριότερη ονομασία προέλευσης της περιοχής (πάντα για τα λευκά κρασιά) είναι το Orvieto που θεωρείται μία από τις παλαιότερες αμπελουργικές ζώνες της «μπότας» με ρίζες από την εποχή των Ετρούσκων.
Σε μία μεγάλη γευστική δοκιμή που οργάνωσε η Ένωση Ιταλών Οινοχόων μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία μεγάλη γκάμα λευκών κρασιών της Umbria κυρίως από την περιοχή του Orvieto αλλά και από άλλες ζώνες. Σταχυολογήσαμε τα πιο ενδιαφέροντα και σας τα προτείνουμε. Κάποια ενδέχεται να τα βρείτε και στην Ελλάδα, όπως αυτά της οικογένειας Lungarotti. Όπως και να έχει πάντως στο επόμενο ταξίδι σας με προορισμό την Ιταλία σκεφθείτε και την Umbria. Σίγουρα θα την απολαύσετε. Και όχι μόνο οινικά.
Τα καλύτερα κρασιά της δοκιμής
1. Antinori, Conte della Vipera 2007 Castello della Sala (Chardonnay, Sauvignon Blanc)
Ωραιότατο και λαμπερό αχυροπράσινο χρώμα, με ασημί ανταύγες. Ανθώδες, βουτυράτο και παχύ, με νότες καραμέλας και άσπρου φρούτου. Στο στόμα έχεις περισσότερο την αίσθηση του Sauvignon. Φρέσκο, μεσαίου γευστικού βάρους, με πολύ καλή επίγευση.
2. Palazzone, Orvieto Classico D.O.C “Campo del Guardiano” 2008
(Greccheto, Treibbiano, Verdello, Durpeggio, Malvasia)
Ασημοπράσινο, βαθύ και ωραίο. Πιπεράτη φλούδα λεμονιού και άνθη, σε ωραία αρωματική έκφραση. Φρέσκια, ολόδροση, φρουτώδης και ζωηρότατη γεύση. Ωραία επίγευση, πολύ καλής διάρκειας.
3. Arnaldo Caprai, (Greccheto – Trebbiano) 2008
Colli Martani D.O.C
Έντονο άρωμα ορυκτών, με ανάσες αγριολούλουδων και φρούτου εσπεριδοειδών. Πολύ δροσιστικό και ζουμερό, με μετρίως πλούσια γευστική υφή. Ακολουθεί πολύ ισχυρή αίσθηση ορυκτών που διατρέχει όλο το ουρανίσκο, μαζί με υπέροχες παράπλευρες αισθήσεις υποψίας εσπεριδοειδών και μία υποψία ξεραμένα βότανα.
4. Lungarotti, “Torre di Gianno” 2006 – Binco di Torgiano D.O.C
Ένα ακόμα κρασί που επηρεάζεται από την έντονη αίσθηση ορυκτών, συναντάται με ένα «τσιμπηματάκι» φωτεινού φρούτου. Απαλό, ευχάριστη αίσθηση γευστικού βάρους στον ουρανίσκο, μεσαίου γευστικού πλούτου. Πολύ ευχάριστο.
5. Barberani, “Castagnolo” 2009, Orvieto Classico Superiore
Υπέροχο παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει το Orvieto. Το κρασί είναι φτιαγμένο από Greccheto, μαζί με Malvasia, Trebbiano και Verdello. Πολύ όμορφα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά, θυμίζουν λουλούδια της άνοιξης, κίτρινα mirabelles αχλάδι. Τραγανό και ξηρό στη γεύση, με απόηχους μπαχαρικών και επίγευση ξεραμένων αρωματικών βοτάνων.
6. Paolo Bea, Santa Chiara Bianco 2008, IGT Umbria
Χαρμάνι από Garganega, Grecchetto, Chardonnay και Sauvignon Blanc. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και μετά παραμένει για σχεδόν ένα χρόνο με τις οινολάσπες του, κάτι που του δίνει υπέροχη υφή. Στρώματα αρωμάτων (άγρια φρούτα, σύκα με αίσθηση ορυκτών και ανθώδων στοιχείων). Ολοζώντανο και δροσιστικό, με μεγάλο βάθος γευστικών χαρακτηριστικών και πολύ μακριά επίγευση. Είναι ακριβό αλλά ειλικρινά αξίζει τον κόπο να το αγοράσεις έστω και μία φορά.