Follow us

Τα κρασιά της Λαμπρής… είναι κόκκινα και οικονομικά!

Το Πάσχα είναι μυρωδιές, είναι πλούσιες λιχουδιές, είναι η χαρούμενη σύναξη φίλων και συγγενών γύρω από το μεγάλο και γεμάτο τραπέζι. Είναι η απόλαυση "αμαρτωλών" κρεατικών, είναι φυσικά η ιεροτελεστία του οβελία και η αναζήτηση του ερυθρού κρασιού που θα δέσει με όλα και θα τα απογειώσει. Αφήνουμε σε σας να στρώσετε το γιορτινό τραπέζι και εμείς σας προτείνουμε τον ιδανικό βαθυκόκκινο οινικό περτενέρ, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα στις κάβες της Αθήνας, ώστε η τιμή του να μην ξεπε

Τα κρασιά της Λαμπρής… είναι κόκκινα και οικονομικά!

Πάσχα και ερυθρός οίνος

Ο συνδυασμός δεν προκύπτει από τον απλό συνειρμό των ερυθρών αυγών, αλλά στηρίζεται σε πραγματικούς κανόνες γαστρονομικής αρμονίας. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο το Πάσχα ή καλύτερα το λουκούλλειο πασχαλινό τραπέζι έχει τα κρασιά του και μάλιστα η επιλογή τους στηρίζεται σε σημαντικά γευστικά και μαγειρικά ταιριάσματα. Η παράδοση για παράδειγμα επιβάλει αρνάκι, αυτό όμως που δεν υπαγορεύει είναι τον τρόπο μαγειρέματος του. Κανείς δεν λέει όχι σε ένα καλομαγειρεμένο αρνί στο φούρνο με μπόλικες πατατούλες, ή στην τραγανή πετσούλα της κλασικής σούβλας. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν, το κατάλληλο οινικό ταίρι, είναι ένα κόκκινο κρασί, με μαλακές ταννίνες, αρωματικό και ευκολόπιοτο, όπως ένα Αγιωργίτικο ή ένα Λημνιό, ενώ στην δεύτερη, με την κολασμένη πετσούλα και τα πλούσια λιπαρά, το ερυθρό κρασί πρέπει να είναι πιο στιβαρό, με πιο στρογγυλές και εμφανείς ταννίνες, όπως ένα ξινόμαυρο ή ένα cabernet. Για να μην πελαγώσετε, αναλάβαμε να σας βρούμε τα ιδανικά κρασιά για την κάθε μαγειρική περίσταση και μάλιστα σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές. Τα value for money κρασιά μας δίνουν την δυνατότητα να ευχαριστηθούμε το γιορτινό τραπέζι, που συνήθως σημαίνει κρασί και φαγητό όλη μέρα, φυσικά με μεγάλη παρέα, χωρίς το απαγορευτικό κόστος. Αλλωστε ο σκοπός είναι να μεγιστοποιήσουμε την απόλαυση, κάνοντας τα σωστά πασχαλινά οινογαστροπαντρέματα, αλλά με την καλύτερη δυνατή τιμή. Στα ράφια υπάρχουν πολλές καλές οικονομικές ετικέτες…Οι επιλογές είναι πολλές, από διάφορες κάβες και από ελληνικές ή διεθνείς ποικιλίες, ώστε να βρείτε σίγουρα τα κατάλληλα για σάς…

Για το αρνάκι στο φούρνο, τις σπιτικές πίτες, τα λουκάνικα, το κοντοσούβλι και τις επιλογές σε χοίρο.

Τα κρασιά της Λαμπρής… είναι κόκκινα και οικονομικά!

Χάρισμα, κτήμα Αβαντίς ( 4,41€, house of wine) : Ένα χαρισματικό κρασί από την ευβοϊκή ποικιλία Βραδιανό και από την γαλλική merlot. Μόλις σερβιριστεί στο ποτήρι ξεδιπλώνονται τα αρώματα του γαρίφαλου, του πετροκέρασου, της φράουλας, των βοτάνων και της σοκολάτας. Στο στόμα κάνουν επίδειξη οι μαλακές ταννίνες, τα γλυκά μπαχαρικά και η μέτρια οξύτητα.

Ρήγα Κούπα, Νίκο Λαζαρίδη ( 4,90€, house of wine) : Ένα καλό χαρτί στο χέρι συνεπάγεται και με ένα καλό κρασί στο ποτήρι. Λαμπερό κόκκινο με πολλούς άσσους στο μανίκι του και πρώτα από όλα τα αρώματα στη μύτη. Ξεκάθαρα ξεπροβάλλουν τα φρούτα του δάσους και τα γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα έχει καλή δομή και όγκο.

Negre Ponte Λύκος ( 4,90€, greeceandgrapes) : Αυτό το βαθυκόκκινο κρασί είναι πολυποικιλιακό. Προκύπτει από την ένωση του Μοσχάτου, Βραδιανού, Αγιωργίτικου και ενός διεθνή, του merlot. To χαρακτηριστικό στα αρώματα του, είναι η αρμονία, ανάμεσα στα κόκκινα άνθη, την μαρμελάδα κεράσι και τον καπνό. Στο στόμα έχει καλή δομή, καλή οξύτητα και ενδιαφέρον πικάντικο τελείωμα.

Γιορτή Σεμέλη ( 5,00€, κάβα Ανθίδης) : Ένα κρασί που μας βάζει αμέσως στη γιορτινή ατμόσφαιρα. Καμωμένο από Αγιωργίτικο, ευωδιάζει κεράσια, βατόμουρα, φραμπουάζ, ενώ κρύβει επιδεκτικά νότες από άνθη και βανίλια. Στο στόμα το επίπεδο των ταννινών του είναι καλό και ταιριάζει με το ελαφρύ σώμα. Στην επίγευση υπερισχύει το φρούτο.

Άνεμος Παλυβού ( 5,04€, House of wine) : Μια χαρακτηριστική φρέσκια Νεμέα. Στη μύτη εντοπίζουμε το ζουμερό κεράσι, το γλυκόξινο φραγκοστάφυλο, την αρωματική φράουλα και το απολαυστικό βύσσινο. Στο στόμα είναι παιχνιδιάρικο με τα φρούτα, να φλερτάρουν με τα μπαχαρικά και τις πικάντικες παρουσίες.

Περίβλεπτος κτήμα Θεοδωρακάκου(5,20€, greeceandgrapes) : αυτό το κρασί έρχεται από την μαγευτική Λακωνία και είναι ιδιαίτερα προικισμένο. Το μπουκέτο του περιλαμβάνει κεράσια, δαμάσκηνα, κακάο, βανίλια, καρύδα και γλυκόριζα. Στο στόμα του η οξύτητα και η ταννικότητα ισορροπούν. Αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί εκτός των άλλων συνδυάζει το Αγιωργίτικο με το μαυρούδι.


Τρία Πόδια, Τσάνταλη( 5,50€, κάβα Καζάκος) : η ονομασία μαρτυρά την καταγωγή αυτού του έντονου κόκκινου οίνου. Από επιλεγμένους λοιπόν αμπελώνες της Χαλκιδικής συλλέγεται το σπάνιο Λημνιό και το διάσημο merlot. Στη μύτη έρχονται πρώτα τα φρούτα του δάσους αλλά ακολουθούν τα μπαχαρικά και τα βότανα. Το στόμα είναι πλούσιο με καλές δυνατότητες παλαίωσης.

Ερωχός Αργυρίου ( 5,90€, κάβα Δροσιά): Ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερο κρασί με καταγωγή από την Αράχωβα. Η προέλευση του επισφραγίζεται με την τοπική ποικιλία μαυρούδι, η οποία πλαισιώνεται από το merlot και το Syrah. Διαφέρει γιατί καταφέρνει να παντρέψει τα φρούτα του δάσους με υπέροχες καπνιστές νότες.

Ονειροπαγίδα ( 6,00€, κάβα Ανθίδης) : Αυτό το ερυθρό κρασί αποκλειστικά από merlot έχει την ικανότητα να παγιδεύει τις επιθυμίες μας. Ευκολόπιοτο και ευχάριστο, με την βανίλια, την σοκολάτα και τα κόκκινα φρούτα να πλέκουν τον ιστό της παγίδας. Αφήστε το να σας ξαφνιάσει στο στόμα και γιατί όχι τελικά να σας παγιδεύσει.

Άκρες Σκούρα ( 6,40€, κάβα canava): Οι άκρες κρύβουν έναν αγαπημένο συνδυασμό και σίγουρα πασχαλινό. Η αποκάλυψη αφορά το αγιωργίτικο και το cabernet που συνυπάρχουν αρμονικά και επιτυχημένα. Σε κάθε γουλιά οι άκρες μας ταξιδεύουν σε ένα κήπο από βότανα και φρέσκα φρούτα.

Σημείο Στίξης, Μπουτάρη (6,50€,κάβα Ανθίδης) : η διαφορετικά σημείο ενδιαφέροντος γι αυτό το ευκολόπιοτο και ευχάριστο κρασί. Τόσο η μύτη όσο και το στόμα είναι φίνα και ντελικάτα, πλούσια σε αρώματα φρέσκων φρούτων, όπως φράουλας, φραγκοστάφυλου και βύσσινου. Η επίγευση είναι το ίδιο δροσερή και φρέσκια.

Για το αρνί στη σούβλα, τα παιδάκια, το κοκορέτσι και τα γλυκάδια…

Enotria Δουλουφάκη ( 4,60€, κάβα canava) : Δυο γνήσιες ερυθρές κρητικοπούλες, το κοτσιφάλι και το λιάτικο συναντούν το δοκιμασμένο syrah. Οινοποιούνται ξεχωριστά και μετά ενώνονται με το αποτέλεσμα να είναι εκρηκτικό. Φρούτα και μπαχαρικά συνοδεύονται από στρογγυλές ταννίνες και ζωηρό στόμα.

Κοτσιφάλη, Λυραράλη ( 4,80€, κάβα vegera) : Μια δύσκολη ποικιλία δίνει σε αυτή τη φιάλη τον καλύτερο εαυτό της. Φρούτα φρέσκα ή σε μορφή μαρμελάδας πρωταγωνιστούν. Πρώτα τα κεράσια και μετά τα βύσσινα, η φράουλα, τα μούρα αλλά και η μπανάνα κατακλύζουν τις αισθήσεις. Η γεύση είναι βελούδινη και η επίγευση πραγματικά ευχάριστη.

Ροδαυγή, κτήμα Μάρκου ( 4,80€, κάβα vegera) : Στην Αττική ευδοκιμούν και καλλιεργούνται με επιτυχία οι γαλλικές ποικιλίες Cabernet και merlot. Ισότιμα συμμετέχουν σε αυτό το κρασί και αποδεικνύουν άλλη μια φορά ακόμα και σε διαφορετικά εδάφη πόσο ταιριάζουν. Μεγάλο ατού της ροδαυγής στο ποτήρι είναι οι νύξεις από το μαύρο πιπέρι και την κανέλα που αγκαλιάζονται από τα φρούτα.

Εξ’Αρνών, Claudia Παπαγιάννη ( 6,40€ ή 5,23 από το internet, κάβα canava): η αλλιώς εξ Χαλκιδικής, γι αυτό το λαμπερό κρασί. Είναι βιολογικό, αποτελείται από ξινόμαυρο και Syrah και κυκλοφορεί σε αριθμημένες φιάλες που φτάνουν τις 10.000. Στη μύτη και στο στόμα είναι πληθωρικό, ενώ οι ταννίνες του είναι ευγενικές και καλοδουλεμένες.

Τρείς Πλαγιές, Στέλιος Λογοθέτης( 5,94€, greeceandgrapes) : Από την Φθιώτιδα συλλέγονται το syrah και το cabernet sauvignon, ωριμάζουν 6 μήνες στο βαρέλι και δίνουν αυτό το ροδαλή κρασί. Σίγουρα θα σας συνεπάρουν τα αρώματα μούρων, λεμονιού, ροδόνερου που εμπλουτίζονται από τις φυτικές πινελιές. Στο στόμα κυριαρχούν οι απαλές ταννίνες και η ενωμένη φρουτώδη δύναμη.

Κρίση Σιγάλα ( 6,70€, κάβα nonsolovino): Ένα κρασί μεν οικονομικό αλλά πολύ γενναιόδωρο στη μύτη και στο στόμα Τα κόκκινα φρούτα παρελαύνουν και συγχρονίζονται με την βιολέτα και το μελάνι. Φαίνεται ότι οι νησιώτικές ποικιλίες Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο ταιριάξανε απόλυτα με το κοσμογυρισμένο merlot. Επιπλέον απόδειξη το στόμα με τις νεαρές ταννινές και τον αρκετά καλό όγκο. Η επίγευση είναι πικάντικη και πιπεράτη.

Μούχταρο κτήμα Μουσών ( 7,00€, κάβα Δροσιά) : Αν Θέλετε να πειραματιστείτε και να καινοτομήσετε αυτό το κρασί δεν θα σας απογοητεύσει. Αποτελείται από μια σπάνια ποικιλία της Θήβας και χαρίζει πικάντικες στιγμές. Ανάμεσα στα πληθωρικά αρώματα των κόκκινων φρούτων εντοπίζονται τα μαύρα πιπέρια και οι βουτυράτες πινελιές.

Από τον υπόλοιπο κόσμο

Αν τώρα θέλετε αντί για ελληνικές ετικέτες να δώσετε μια πολιτισμική πινελιά στο τραπέζι σας διαλέξτε μια από τις παρακάτω φιάλες .

Gufo Rosso από την Ιταλία ( 6,40€, κάβα nonsolovino): Ένα ελκυστικό κρασί 100% από Montepulciano, με ρουμπινί χρώμα και βιολετί ανταύγειες. H σαγήνη του συνεχίζει στη μύτη, με αρώματα κερασιών, βύσσινων και βατόμουρων. Στο στόμα προστίθεται το φραγκοστάφυλο, ενώ την παράσταση κλέβουν οι βελούδινες ταννίνες.

Cacadu ridge από την Αυστραλία ( 6,50€, κάβα Κύλιξ): Μια ενδιαφέρουσα ποικιλία το petit verdot συνοδεύει το σκληροτράχηλο cabernet. To αποτέλεσμα είναι φωτεινό, φρουτώδες ευχάριστο, ζωηρό και ισορροπημένο, τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα.

Cavallino από την Αργεντινή ( 6,50€, κάβα Κύλιξ) : Από ένα υπέροχο μέρος κοντά στην μαγευτική οροσειρά των Άνδεων συλλέγονται τα σταφύλια από Malbec και syrah . Το κρασί ξεκουράζεται για λίγο και είναι έτοιμο να σερβιριστεί χαρίζοντας μια μεταξένια και φρουτώδη εμπειρία.

Umbala από την Νότια Αφρική ( 6,50€, κάβα Κύλιξ) : Το κρασί αυτό αριθμοί πολλές εξαιρετικές ερυθρές ποικιλίες. Με σειρά προτεραιότητας cabernet, shiraz και ντόπιο pinotage. Στη μύτη του διεκδικούν την κυριαρχία τα μαύρα φρούτα, που δίνουν την σειρά τους στα μπαχαρικά και στο ξύλο. Το στόμα του είναι ιδανικό, πολύπλοκο, γεμάτο και πληθωρικό.

Vernissage από την Γαλλία ( 7,00€, κάβα Κύλιξ) : Βαθυκόκκινο κρασί από την συνεργασία του syrah με το cabernet. Συνδυάζει τα φρούτα, μούρα, δαμάσκηνα και φραγκοστάφυλα με τα βότανα, την σοκολάτα, την βανίλια και τα spicy μπαχαρικά. Στο στόμα είναι στρογγυλό, ώριμο και καλοδομημένο.

Στοιχεία για να τα βρείτε:
Κάβα κύλιξ: Καρνεάδου 20, Κολωνάκι 2107245143
Κάβα Canava: 2107250444
Κάβα Vegera: Α.Παπανδρεόυ 130, Γλυφάδα, 2109646635
Κάβα Δροσιά: Σταμάτας 3, Δροσιά, 2108142943
Κάβα Ανθίδης: Λ.Κηφισίας 76, Μαρούσι, 2108061560
Κάβα Καζάκος: Κοδριγκτώνος 34,Αθήνα 2108235740
House of wine : www.houseofwine.gr
Nonsolovino : Λυκούργου 2 & Κηφισίας, Χαλάνδρι, 2106755940
Greece and Grapes: www.greeceandgrapes.com

Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.