Η Κρήτη πιστεύει στις γηγενείς ποικιλίες και στον πρωτογενή τομέα και κάνει συνεχόμενες προσπάθειες για να αναβιώσουν τα ξεχασμένα σταφύλια. Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από την τοπική περιφέρεια η σημαντική δημιουργία ενός πιλοτικού πειραματικού αμπελώνα στο νησί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια αμπελουργική περιοχή, που θα παράγει και θα προσφέρει στους αγρότες καθαρό κα πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό από τις παραδοσιακές ποικιλίες. Στην πραγματικότητα λοιπόν πρόκειται για ένα πρότυπο φυτώριο 24 στρεμμάτων, που θα φιλοξενεί και θα φροντίζει όλες τις κρητικές ποικιλίες, που είχαν εξαφανιστεί. Οι οινοπαραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται από εκεί τα ντόπια σταφύλια, μέχρι να εκπαιδεύονται για τις αμπελουργικές τεχνικές και τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών. Σπουδαία εξέλιξη για το ελληνικό κρασί και μακάρι να γίνουν και σε άλλες περιοχές τέτοιοι αμπελώνες…