Οι Μεγάλες Μέρες της Νεμέας πλέον έχουν καθιερωθεί και αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό, που αφενός προβάλει την αμπελουργική περιοχή, τη βασική ΠΟΠ ποικιλία Αγωργίτικο, καθώς και όλα τα κρασιά των οινοποιών και αφετέρου αποτελεί την καλύτερη αφορμή για όλους τους οινόφιλους να βρεθούν, να δοκιμάσουν, να συζητήσουν, να συμμετέχουν και να ζήσουν μια ιδιαίτερη οινική εμπειρία.
Έτσι, η φετινή χρονιά τα έχει όλα: Δοκιμές κρασιών, μαθήματα γευσιγνωσίας, ξενάγηση στους χώρους παραγωγής, περπατήματα στους αμπελώνες, συμμετοχή σε τρύγο και παράλληλα τοπικές γεύσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλή μουσική. Τα περισσότερα οινοποιεία έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα και έχουν ετοιμάσει και για τις 3 ημέρες ξεχωριστές καταστάσεις. Αλλά και οι Wine Commanders (Γρηγόρης Μιχαήλος και Γιάννης Καρακάσης) μας περιμένουν το Σαββατοκύριακο (11:00-17:00) στο δημαρχείο της Νεμέας με μια ειδική γευσιγνωσία που περιλαμβάνει 120 διαφορετικές ετικέτες αντιπροσωπευτικές του κάθε παραγωγού της περιοχής. Για να πάρετε μια πρώτη γεύση και να κάνετε ένα πρώτο πρόγραμμα, το Κτήμα Νέμειον οργανώνει μια ειδική γευσιγνωσία με το υπέροχο Ηγεμών, σε φιάλη Magnum Jeroboam και κλασική και μετά σερβίρει το Σπιτικό Γεύμα του Τρύγου. Το Κτήμα Σκούρα, με πιο καλλιτεχνική διάθεση, παραδίδει μαθήματα γευσιγνωσίας και μετά δίνει τη σκυτάλη στην Τέχνη στο Οινοποιείο, με τον φωτογράφο Κώστα Μητρόπουλο, τη συγγραφέα Σοφία Παπαιωάννου και τον οίκο κοσμημάτων Rich&Co να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Κάπου εδώ χρειάζεται χαλάρωση και το οινοποιείο Λαυκιώτη αναλαμβάνει, με μια βραδιά γεμάτη Οίνο και Jazz. Με τέτοιους ήχους η επαναφορά σε εντατικό πρόγραμμα γίνεται στο κτήμα Παλυβού. Ο γνωστός παραγωγός, όπως και την προηγούμενη χρονιά, βρίσκεται σε οργασμό εκδηλώσεων. Εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσίαση του παραδοσιακού αυγοτάραχου Τρικαλινού μαζί με το κατάλληλο κρασί, παρουσίαση του καινούριου βιβλίου της Ντίνας Νικολάου και φυσικά δείπνο με τις συνταγές της, ταξίδι στο κόσμο της σοκολάτας και του κρασιού με τους ειδικούς -την οινολόγο Μαρία Τζίτζη και τον pastry chef Νικόλα Νικολόπουλο-, cocktail με βάση το κρασί και μουσική με τον αγαπητό Κωστή Μαραβέγια. Τι άλλο μένει να κάνουμε; Φυσικά, να τρυγήσουμε… Το κτήμα Ράπτη μας κάνει μια τέτοια πρόσκληση με τίτλο "Θα είμαι και εγώ εκεί", και μας καλεί να συμμετέχουμε στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Πολλά πράγματα λοιπόν και καθόλου άσχημα… Οργανωθείτε και εσείς, είναι κοντά και ζήστε το οινοπολιτιστικό τριήμερο!
Περισσότερες πληροφορίες στο www.nemeawineland.com