Η οικογένεια Μπουτάρη δεν χρειάζεται συστάσεις, και ειδικά σε ότι αφορά τα ροζέ κρασιά έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα από τη δεκαετία του ’80, παρουσιάζοντας εμβληματικούς οίνους -βλέπε Boutari Rosé sec και Demi sec.
Φέτος, που κλείνει 140 χρόνια στον χώρο της παραγωγής, τα γιορτάζει με ένα σπουδαίο σομόν κρασί, το Dianthos, που προέρχεται μόνο από σταφύλια της Νάουσας.
Το όνομα Dianthos δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, έτσι ονομάζεται το λουλούδι, που δημιούργησε ο Δίας, επειδή ζήλευε τον κρίνο της Ήρας. Το εντυπωσιακό λουλούδι προέκυψε μέσα από την αστραπή και τον πυκνό καπνό, που δημιούργησε ο δυνατός κεραυνός του Δία.
Το ίδιο εντυπωσιακό είναι το ροζέ Μπουτάρη, αποκλειστικά από Ξινόμαυρο. Σε πρώτη ανάγνωση, σε κερδίζει με τη φρεσκάδα και την πολυπλοκότητα του. Η μύτη του είναι έντονη και φινετσάτη, με ωραίες νότες λουλουδιών και κόκκινων φρέσκων φρούτων. Το στόμα του έχει καλή οξύτητα, που του χαρίζει σπιρτάδα και σώμα, που παραπέμπει σε τυπικό Ξινόμαυρο. Η επίγευση είναι μεγάλη, ευχάριστη και φρουτώδης.