Συγκεκριμένα, ο Mark Squirer, στενός συνεργάτης του Robert Parker, έδωσε στο Διάπορος 2016 τη βαθμολογία 94/100. Η ετικέτα, που αποτελεί ένα από τα εμβληματικά κρασιά του Κτήματος, προέρχεται από την ένωση των ποικιλιών ξινόμαυρο και syrah, με το ξινόμαυρο να υπερτερεί. Τα σταφύλια συλλέγονται από ένα επιλεγμένο αμπελοτεμάχιο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 280 μέτρων. Ειδικά το ξινόμαυρο, καλλιεργείται εκεί από την οικογένεια Μπουτάρη από το 1972.
Στη συνέχεια, η ζύμωση κρατάει περίπου είκοσι μέρες, με μεταζυμωτική εκχύλιση άλλες πέντε με εφτά μέρες. Η παλαίωση είναι καθοριστική και χωρίζεται σε 22 μήνες σε δρύινα βαρέλια και έξι μήνες στη φιάλη.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο ερυθρό κρασί, με πολύ δυνατό και πληθωρικό χαρακτήρα. Η μύτη είναι πλούσια σε αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, καπνού και νότες πιπεριού και το στόμα έχει πολύ καλή δομή, ισορροπία και μεγάλη επίγευση.
Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, είναι ευκαιρία να βάλετε στη λίστα σας ένα εξαιρετικό κρασί και, γιατί όχι, να το συνδυάσετε στο γιορτινό δείπνο με το κρέας πρωταγωνιστή.
Μην ξεχάσετε μόνο να το ανοίξετε τουλάχιστον μια ώρα πριν, για να αναπνεύσει.