Follow us

Κρασί με φελλό, ή βιδωτό πώμα;

Οι πουρίστες του κρασιού δεν θέλουν ούτε να βλέπουν φιάλες με βιδωτό πώμα, όμως το μεταλλικό καπάκι έχει κι αυτό τα θετικά του. Ανοίγουμε τον φάκελο – ταμπού και εξηγούμαστε…

Κρασί με φελλό, ή βιδωτό πώμα;

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Η εικόνα που έχουμε συνηθίσει όλοι όταν ανοίγουμε – ή, ακόμη καλύτερα, όταν μας ανοίγουν – ένα μπουκάλι κρασί, είναι να χαζεύομε τον φελλό που αφαιρείται αργά και βασανιστικά από τη φιάλη, αφήνοντας ένα φύσημα ευχαρίστησης καθώς φέρνει το υπέροχο περιεχόμενό της σε επαφή με το οξυγόνο για πρώτη φορά μετά από καιρό. Πόσο πιο πεζό θα ήταν αυτό το τελετουργικό, αν κάποιος έπιανε την κορυφή ενός μπουκαλιού, την έστριβε, κι ακουγόταν απλώς ένα στεγνό «κρακ» καθώς άνοιγε το βιδωτό της πώμα;

Κι όμως, τα τελευταία χρόνια, το βιδωτό πώμα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, κι όχι μόνο στις οικονομικές κατηγορίες κρασιών. Αυτά τα πώματα, που φτιάχνονται από μέταλλο και πλαστικό, τραβάνε το μάτι με χρώματα όπως το κίτρινο, μπλε, κόκκινο, μωβ, ακόμα και μαύρο, έφτασαν σ’ εμάς χάρη σε μια τάση που ξεκίνησε από χώρες του λεγόμενου Νέου Κόσμου, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά έχει υιοθετηθεί πλέον και από χώρες της Ευρώπης.

Κρασί με φελλό, ή βιδωτό πώμα;

Ο φελλός, βέβαια, δεν είναι τυχαία η επικρατούσα επιλογή σε κρασιά με σημαντική δυναμική υλική. Ως φυσικό υλικό που αναπνέει, επιτρέπει στο οξυγόνο να επιδράσει ευεργερτικά στο κρασί, που ακόμη και μέσα στη φιάλη παραμένει ένας «ζωντανός οργανισμός». Έτσι, στα μεγάλα και ακριβά κρασιά όπως αυτά του Μπορντώ και της Βουργουνδίας, που έχουν μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, ο φυσικός φελλός είναι μονόδρομος, αφού το κρασί που μπορεί να απολαύσουμε και μετά από 10, 20, ίσως και 30 χρόνια, χρειάζεται το οξυγόνο, που επιτρέπει να περάσει ο φελλός, για να εξελιχθεί.

Πάντως, αν και αν και ο φελλός είναι οικείος και συνήθεις στους καταναλωτές, καθώς πρεσβεύει την παράδοση και πρωταγωνιστεί στην παλαίωση, δεν παύει να είναι ένα κομμάτι της οινοπαραγωγικής διαδρομής που προσθέτει κόστος στην διαδικασία, ενώ φέρει και σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα – για την απάλειψη και των δύο, μάλιστα, ήδη πολλοί μεγάλοι οίκοι παραγωγής κρασιού στην Γαλλία και αλλού, έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την παλαίωση των κρασιών τους σε φιάλες με βιδωτό πώμα.

Τα αποτελέσματα, φυσικά, θα χρειαστεί να περάσουν μερικές δεκαετίες μέχρι να τα δούμε, το βιδωτό πώμα, όμως, έχει κι άλλα θετικά στοιχεία, απτά και σαφή ήδη σήμερα. Για παράδειγμα, η χρήση βιδωτών πωμάτων προστατεύει το κρασί και αποκλείει την περίπτωση του «φελλομένου» κρασιού, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί αρωματικά και γευστικά από την αίσθηση μούχλας που αποκτάει το κρασί, όταν ο φελλός δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Επιπλέον, με το βιδωτό πώμα η ποσότητα οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με το κρασί είναι πολύ ελεγχόμενη και συνήθως πολύ μικρότερη (έως καθόλου) από αυτή που επιτρέπει ο φελλός. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί διατηρεί την φρεσκάδα του τα πρώτα χρόνια της ζωής του, κι έτσι το βιδωτό πώμα είναι ήδη συχνός μας γνώριμος, όταν μιλάμε για σε κρασιά που προορίζονται για να τα απολαύσουμε νεαρά.

Σε πιο πρακτικά ζητήματα, το βιδωτό πώμα είναι προφανώς πολύ εύκολο και εύχρηστο στο άνοιγμα, ενώ σε περίπτωση που περισσέψει κρασί στη φιάλη, απλά το κλείνουμε εύκολα και χωρίς ανησυχίες. Όταν θέλουμε λοιπόν να απολαύσουμε καθημερινά, ελαφριά και ευχάριστα κρασιά, δεν γυρνάμε την πλάτη μας σε αυτά με το βιδωτό καπάκι. Και στο μέλλον, βλέπουμε…

Επίσης...

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Περισσότερα από

Κρασί

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.